Jesenná plnená cuketa s mletým mäsom, zapečená do chrumkava s vláčnym syrom je dobrota. Vyskúšajte tento jednoduchý, ale sýty sezónny recept podľa nášho video návodu.
Plnená cuketa s mletým mäsom a syrom
-
Cukety pred použitím umyjeme, ale nešúpeme. Umytá šupka tejto lokálnej sezónnej zeleniny je jednak zdravá a cuketa by sa nám bez nej pri pečení rozpadla.
-
Cukety potom nožom pozdĺžne rozrežeme na polovice. Lyžičkou z nich ľahko vyberieme vnútro. Nakrájanú cuketovú dužinu nemusíme vyhadzovať. Naopak použijeme ju do mäsa.
-
Na oleji speníme nakrájaný cesnak a pridáme mleté mäso. Posolíme, okoreníme a pomaly opekáme v panvici. K mäsu pridáme vyškrabkanú cuketovú dužinu a tiež pár nakrájaných paradajok. Použiť môžeme aj sterilizované krájané paradajky, alebo niekoľko lyžíc paradajkového pretlaku.
-
Prepolené cukety, tzv. cuketové lodičky potom naplníme zmesou mäsa a pokladieme navrch cherry paradajkami a mini mozzarelami.
-
Cuketové lodičky dáme v plechu do rúry piecť na cca 10 až 15 minút na 180 stupňov Celzia. Posledných 5 minút zvolíme funkciu gril. Ozdobíme bazalkou a podávame.
- K tomuto jedlu už nie je potrebné pridávať prílohu, pretože cuketa je dostatočná príloha k mäsu. Ak by však predsa bola chuť niečím cukety zajedať, pokojne postačí čerstvá bageta.
- Ponúkame vám ešte jeden recept na toto jedlo, v alternatívnom prevedení – Zapekaná cuketa s mletým mäsom a zemiakmi.
- Ak ste však milovníkom ľahších vegetariánskych jedál, potom sa vám hodiť recept na Ratatouille.
- Ratatouille je slávne francúzske zeleninové jedlo pochádzajúce z Nice. Rovnako slávny je príbeh chlpatého šéfkuchára Remyho v rovnomennom animovanom filme. A my si ukážeme presne ten istý recept na Ratatouille, akým Remy vo filme ohúril obávaného kulinárneho kritika.