plnená paprika

Plnená paprika podľa receptu starej mamy

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 1 kg mletého bravčového mäsa (najlepšie z pliecka)
  • 1 a ½ – 2 šálky guľatozrnnej ryže
  • 2 vajíčka
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • sušená majoránka
  • zelená paprika (približne 12-14 menších kúskov)

Na paradajkovú omáčku:

  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 lyžice bravčovej masti
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 80 g paradajkového pretlaku
  • 500 – 700 ml paradajkovej passaty (kvalitného pretlaku)
  • hovädzí vývar
  • 2 bobkové listy
  • 1 klinček
  • 4 ks nového korenia
  • 8 ks celého čierneho korenia
  • soľ
  • cukor
Ingrediencie
  • 1 kg mletého bravčového mäsa (najlepšie z pliecka)
  • 1 a ½ – 2 šálky guľatozrnnej ryže
  • 2 vajíčka
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • sušená majoránka
  • zelená paprika (približne 12-14 menších kúskov)

Na paradajkovú omáčku:

  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 lyžice bravčovej masti
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 80 g paradajkového pretlaku
  • 500 – 700 ml paradajkovej passaty (kvalitného pretlaku)
  • hovädzí vývar
  • 2 bobkové listy
  • 1 klinček
  • 4 ks nového korenia
  • 8 ks celého čierneho korenia
  • soľ
  • cukor

Plnená paprika je jedlo, ktoré buď milujete, alebo… nemôžete, pretože vám paprika nerobí dobre. Aj v tom prípade sa dá urobiť kompromis, a preto sa spolu s paprikou varia aj mäsové gule. Neverím totiž, že niekto nemá plnenú papriku rád 🙂  neviem, ako vy, ale pre mňa je to magické jedlo, ktorého vôňa ma okamžite prenesie do rodičovského domu a babičkinej kuchyne ♥  aj preto toto jedlo nemôže u nás doma v lete chýbať.

Plnená paprika recept, ako ju robila moja babička

Kedy, keď nie teraz, v sezóne voňavých paprík, by sme si ju mali dopriať.  Oplatí sa ju pripraviť vo väčšom množstve, pretože si myslím, že na druhý deň chutí po odležaní ešte lepšie.  Ako prílohu mám najradšej obyčajný chlieb – tak si ju pamätám z detských čias- ale výborne chutí aj s knedľou alebo varenými zemiakmi.  Stačí si len vybrať!

Planená paprika stojí na harmónii chutí, z ktorých sú hlavné mäsovo-ryžová plnka a paradajková omáčka. Niektorí sú zásadne proti akejkoľvek prílohe. Debaty sa vedú aj okolo omáčky. Používa sa klasický pretlak, drvené paradajky ale sú aj takí, ktorí si varia omáčku z čerstvých paradajok a pretlakovú by nedali nikdy do úst. Taktiež sa spomína pridanie či nepridanie cukru alebo klinčekov. Ako pri vyvarenom víne sa postarajú o krásnu vôňu. Vecou kuchárskeho majstrovstva je aj zloženie plnky. Klasika je bravčové, nie veľmi suché mäso. Obľúbené sú však aj zmesi morčacieho a bravčového (príp. čisto morčacie) v rôznych pomeroch. My sa v našom recepte držíme klaasiky

Postup na plnku:

  1. Ryžu prepláchneme horúcou vodou a v dvojnásobnom množstve vody ju povaríme asi 5 minút. Scedíme a necháme vychladnúť.
  2. Medzitým si umyjeme papriky, odrežeme stopky a vnútro očistíme od semienok. Končeky paprík odrežeme, tak aby sme mali maličký otvor,  cez ktorý bude pri plnení vychádzať vzduch.
  3. Mleté mäso dobre osolíme, okoreníme a ochutíme sušenou majoránkou. Pridáme vychladnutú predvarenú ryžu, vajíčka a všetko spolu dobre premiešame.  Mäsom naplníme papriky, zo zvyšku mäsa vytvarujeme gule vo veľkosti tenisových loptičiek a obalíme ich v hladkej múke.

Postup na paradajkovú omáčku:

  1. Na masti speníme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita. Pridáme múku a miešame, kým nie je múka ružová a nerozvonia. Do zásmažky pridáme paradajkový pretlak, premiešame a chvíľu necháme opekať. Potom zalejeme vývarom a metličkou miešame aby sa nám nevytvorili hrudky. Vývaru dáme na začiatok len toľko, aby sme dostali redšiu omáčku. Dolejeme paradajkovým pretlakom a doladíme vývarom do požadovanej hustoty. Osolíme, ochutíme cukrom, prihodíme bobkové listy, nové a čierne korenie a klinček. Privediem k varu za stáleho miešania.
  2. Potom plameň stíšime na minimum, do omáčky opatrne poukladáme naplnené papriky a gule. Opatrne zamiešame a prikryjeme pokrievkou. Varíme na slabom ohni (omáčka by mala len jemne prebublávať) približne 1 hodinu – podľa veľkosti paprík. Občas premiešame. Na záver omáčku ochutnáme, a dochutíme cukrom, soľou, prípadne mletým čiernym korením.
  3. Ak by omáčka varom príliš zhustla, môžete ju nariediť vývarom. Cibuľa sa dlhým varom takmer rozpustí, ale ak chcete mať omáčku skutočne hladkú, môžete ju precediť, ale nie je to nutné.

 

Ak radi varíte klasiku, možno sa vám budú hodiť tieto dobré rady: Polievky – najlepšie tipy a triky

Planená paprika stojí na harmónii chutí, z ktorých sú hlavné mäsovo-ryžová plnka a paradajková omáčka