plnená paprika

Plnená paprika na srbský spôsob

 | 

16

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 500 g mletého mäsa (250 g bravčového a 250 g hovädzieho mäsa) (hľadajte v letáku BILLA)
  • 8 červených stredne veľkých paprík
  • 2 stredne veľké paradajky
  • 250 g paradajkového pretlaku
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčky cesnaku
  • 1 vajíčko
  • za šálku ryže
  • za hrsť nasekaných vlašských orechov
  • slečnicový olej
  • vegeta
  • cukor
  • mleté čierne korenie
  • soľ

slovenska-farma-paradajky

Ingrediencie
  • 500 g mletého mäsa (250 g bravčového a 250 g hovädzieho mäsa) (hľadajte v letáku BILLA)
  • 8 červených stredne veľkých paprík
  • 2 stredne veľké paradajky
  • 250 g paradajkového pretlaku
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčky cesnaku
  • 1 vajíčko
  • za šálku ryže
  • za hrsť nasekaných vlašských orechov
  • slečnicový olej
  • vegeta
  • cukor
  • mleté čierne korenie
  • soľ

slovenska-farma-paradajky

Srbská klasika – plnená paprika! Pripravte si s nami toto obľúbené srbské jedlo. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok určite stojí za to! Vôňa mäsitých červených paprík a kvalitného mletého mäska si vás určite podmaní.

Srbská plnená paprika

Paprika obsahuje najmä vitamíny B, C a K a mix rôznych minerálnych látok, ako je vápnik, draslík, železo a horčík. Vitamínu C je v nej dokonca viac ako v citrónoch. Všetky druhy papriky bez ohľadu na farbu sú zdraviu prospešné, hoci aj samotná farba má určitý význam. V našom recepte sme použili červenú papriku, ktorá obsahuje veľké množstvo betakaroténu, rutín chrániaci cievy pred kôrnatením, zinok prospievajúci svalom, vlasom a nechtom a lykopén, ktorý je mimoriadne dôležitý pri prevencii nádorových ochorení.

Postup
  1. Na zohriatom slnečnicovom oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu a pridáme za hrsť nasekaných vlašských orechov. Nakoniec pridáme mleté mäso a dusíme cca 5 minút.
  2. Pridáme ryžu, vajíčko, vegetu, osolíme, okoreníme podľa vlastnej chuti a necháme na miernom ohni ďalších 5 minút.
  3. Potom zmes dáme dole zo sporáka a necháme trochu vychladnúť.
  4. Zatiaľ si umyjeme a vydlabeme papriky (zbavíme ich stopiek, žiliek a semienok). Keď je plnka vychladnutá, plníme ňou papriky.
  5. Paradajky nakrájame na 8 koliesok a zatvoríme nimi naplnené papriky.
  6. Papriky vložíme do hlbšieho plechu, polejeme ich paradajkovým pretlakom a šálkou vody, dodatočne okoreníme, osolíme a trochu ocukríme. Zakryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 220 stupňov 30 až 40 minút.

Paprika má pôvod v Amerike a traduje sa, že prvým Európanom, ktorý ju ochutnal bol samotný Krištof Kolumbus. Pepper ako znie jej názov v angličtine paprika neprávom dostala kvôli tomu, že Kolumbovi pripomínala jej chuť čierne korenie (v angličtine black pepper), nakoľko ju podľa všetkého chutnal sušenú a mletú, čiže ako koreninu. Indiáni začali pestovať túto zeleninu v piatom tisícročí pred naším letopočtom, no skutočnej slávy sa dočkala až po prenesení na starý kontinent. Vo veľkom sa začala pestovať na Pyrenejskom a Balkánskom polostrove, v Indii, Afrike, Číne a na Blízkom východe. Názov paprika etymologicky pochádza z Turecka.

Na našej stránke receptykulinarium.sk nájdete mnoho ďalších skvelých receptov. Tak na čo čakáte?