hovädzie mäso - krk

Retro na stole – pečené hovädzie mäso na čiernom pive

 | 

257

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 1,2 kg hovädzieho krku
  • 6 plátkov slaniny Clever
  • 2 cibule (hľadajte v letáku BILLA)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 plechovka čierneho piva
  • 120 g paradajkového pretlaku
  • 4 vetvičky čerstvého tymianu
  • 3 mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • 1 lyžička krupicového cukru
  • 600 ml hovädzieho vývaru
Ingrediencie
  • 1,2 kg hovädzieho krku
  • 6 plátkov slaniny Clever
  • 2 cibule (hľadajte v letáku BILLA)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 plechovka čierneho piva
  • 120 g paradajkového pretlaku
  • 4 vetvičky čerstvého tymianu
  • 3 mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • 1 lyžička krupicového cukru
  • 600 ml hovädzieho vývaru

Varím doma pre manžela a svokra a podľa toho musím aj vyberať čo uvarím. Spravidla vždy funguje, keď sa zmienim, že v recepte figuruje pivo. Na to tí moji chlapi jednoducho počujú. A hádam nielen tí moji. Tento recept na hovädzie mäso má ešte aj skvelú výhodu v tom, že sa v podstate upečie sám. Krátka príprava a ja sa môžem venovať iným veciam. Takže si vlastne príde každý na svoje. O tej skvelej chuti čierneho piva s hovädzím mäsom sa presvedčte sami, vyskúšaním tohoto vynikajúceho receptu.

Hovädzie mäso na pive

Postup
  1. Najprv si rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia.
  2. Hovädzie mäso nakrájame na stredné kocky. Cibuľu a cesnak na hrubo. Mrkvu a zeler na kúsky trochu menšie ako mäso. Nezabudneme na slaninu, aj tú nakrájame na kocky.
  3. Na panvici opečieme slaninu, keď bude zlatistá dáme ju do hrnca na pečenie, v ktorom budeme piecť mäso. Najlepšie nám poslúži liatinový hrniec.
  4. Potom na panvicu, ktorá je mastná od slaniny dáme mäso. Osolíme ho, okoreníme a sprudka opečieme, aby sa zatiahlo zo všetkých strán. Po opečení ho pridáme do hrnca k slanine.
  5. Znížime plameň a podobne spolu opečieme mrkvu a zeler dozlatista. Pokrm vďaka skaramelizovanej zelenine získa na sile a výraznej chuti. Aj zeleninu vložíme do hrnca na pečenie.
  6. Nakoniec pridáme k mäsu cesnak, paradajkový pretlak, tymian, cukor, trochu soli, hovädzí vývar a všetko to zalejeme čiernym pivom.
  7. Prikryté hovädzie mäso pečieme asi 2 hodiny. Mäso by malo byť po upečení naozaj krehké.
  8. Naše najobľúbenejšia príloha k tomuto pokrmu je vždy nadýchaná zemiaková kaša, ale nič nepokazíme ani knedľou, alebo chlebom. Prajem dobrú chuť.