cestoviny

Pravé domáce cestoviny s dvojakým pestom

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Pre 4- 5 osob:

  • 500 g hladkej alebo polohrubej múky
  • 5 vajíčok
  • štipka soli
  • voda podľa potreby

Tip 1: Jednoduché pravidlo hovorí, že na 1 osobu potrebujeme minimálne 100 g múky a 1 vajíčko (alebo 2 žltka)

Tip 2: Ak pripravujeme cestoviny s omáčkou, uvaríme ju ako prvú. Omáčka vždy čaká na cestoviny, nikdy nie naopak. Nepremývame ich, a po scedení ich hneď pridávame do omáčky a premiešame.

Tip 3: Pri varení cestovín si vždy odoberte z vody, v ktorej sa varili a v prípade potreby ňou môžete omáčku rozriediť, alebo ňou zvláčniť cestoviny, ktoré podávate s pestom.

  • viazanička reďkoviek – použijeme len listy
  • 4 lyžice píniových orieškov, prípadne kešu orieškov alebo slnečnicových semienok
  • 4 lyžice strúhaného parmezánu
  • olivový olej cca 4 PL
  • mleté čierne korenie
  • trošku citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 80 g rukoly pokrájanej nahrubo
  • 50 g gorgonzoly dolce, alebo podobného syra s modrou plesňou
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 lyžice vlašských orechov
  • olivový olej cca 4 PL
  • mleté čierne korenie
  • soľ
Ingrediencie

Pre 4- 5 osob:

  • 500 g hladkej alebo polohrubej múky
  • 5 vajíčok
  • štipka soli
  • voda podľa potreby

Tip 1: Jednoduché pravidlo hovorí, že na 1 osobu potrebujeme minimálne 100 g múky a 1 vajíčko (alebo 2 žltka)

Tip 2: Ak pripravujeme cestoviny s omáčkou, uvaríme ju ako prvú. Omáčka vždy čaká na cestoviny, nikdy nie naopak. Nepremývame ich, a po scedení ich hneď pridávame do omáčky a premiešame.

Tip 3: Pri varení cestovín si vždy odoberte z vody, v ktorej sa varili a v prípade potreby ňou môžete omáčku rozriediť, alebo ňou zvláčniť cestoviny, ktoré podávate s pestom.

  • viazanička reďkoviek – použijeme len listy
  • 4 lyžice píniových orieškov, prípadne kešu orieškov alebo slnečnicových semienok
  • 4 lyžice strúhaného parmezánu
  • olivový olej cca 4 PL
  • mleté čierne korenie
  • trošku citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 80 g rukoly pokrájanej nahrubo
  • 50 g gorgonzoly dolce, alebo podobného syra s modrou plesňou
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 lyžice vlašských orechov
  • olivový olej cca 4 PL
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Kedy naposledy ste si namiesto otvorenia balíčka s cestovinami opásali zásteru a zamiesili na domáce? Že to bolo už dávno? Je načase oprášiť valček na cesto alebo strojček a pripraviť svojej rodine či priateľom hostinu a urobiť pravé domáce cestoviny.

Domáce cestoviny – keď varíte z toho, čo máte doma

Teraz je na domáce cestoviny ten správny čas. Skúsme sa zamyslieť, čo je teraz v „kurze“.  Reďkovky, mladé šalátové lístky, vňate, rukola, … či už máme zeleninu zo záhrady, alebo ju nakupujeme, mali by sme ju (pokiaľ je možné) spracovať doslova do posledného lístka. Svieže reďkovkové listy, zabudnutá rukola či petržlenová vňať v chladničke nemusí skončiť nenávratne v koši. Poďme sa pozrieť na to, ako z nich vyčarovať jednoduché, ale výborné pesto. Spolu so spomínanými domácimi cestovinami to bude hit tohtoročnej jari vo vašej kuchyni!

Postup
  1. Na pracovnú dosku si nasypeme múku, doprostred urobíme veľkú priehlbinu a postupne do nej rozbijeme vajíčka. Pridáme štipku soli.
  2. Vidličkou vajíčka opatrne prešľáhame a postupne do nich zapracúvame múku od stredu k okrajom.
  3. Keď už je múka zapracovaná natoľko, že je cesto tuhšie a vidličkou ho je už ťažko miešať, cesto začneme spracovať rukami.
  4. Ak sa nám zdá, že je príliš tuhé, môžeme pridať trošku vody. Miesime ho tak dlho, až bude vláčne, no nesmie byť príliš mäkké.
  5. Vypracované cesto vyformujeme do gule, vložíme do mikroténového vrecka alebo zakryjeme na pracovnej doske miskou a necháme 15 minút odpočinúť. Medzitým si môžeme pripraviť pesto podľa chuti.
  6. Keď je cesto odležané, rozdelíme ho na 2 -3 časti a každú natenko rozvaľkáme na pomúčenej doske.
  7. Dobre pomúčime, prekrojíme na polovicu a každú časť nakrájame na dlhé rezance široké asi 0,5 cm – 1 cm široké. Záleží na tom, aké chceme cestoviny mať.
  8. Ak máme strojček na cestoviny, tak si prácu zjednodušíme, a cestoviny na ňom môžeme aj rozvaľkať aj nakrájať.
  9. Takto pripravené cestoviny varíme v osolenej vode len 2 -3 minútky, sú hotové veľmi rýchlo.
  10. Scedíme ich a ihneď premiešame s pripraveným pestom. Na tanieri posypeme strúhaným parmezánom.

Pesto z reďkovkových listov

Na prípravu totoho pesta používame len čerstvé a pekné listy.

Postup
  1. Reďkovkové listy dôkladne umyjeme a osušíme.
  2. Nasekáme nahrubo a vložíme do mixéra.
  3. Oriešky nasucho opečieme na panvici a spolu s ostatnými surovinami pridáme k reďkovkovým listom.
  4. Rozmixujeme na hladké pesto.

Rukolové pesto s gorgonzolou

Postup
  1. Všetky suroviny rozmixujeme ponorným, alebo klasickým mixérom dohladka.
  2. Solíme opatrne, podľa chuti, kedže syr je dostatočne slaný.
  3. Podávame s čerstvými cestovinami, alebo ním môžeme potrieť hrianky,  či ozdobiť a ochutiť jemnú krémovú polievku.