Už sa pripravujete na sviatky? Okrem výzdoby a jedla určite plánujete aj nápoje, či už alkoholické alebo nealkoholické. A práve s nápojmi súvisí naša téma. Predsa len už nie sme študenti, aby sme šampanské pili z hrnčeka na čaj. Veď poháre sú jedným z najdôležitejších prvkov v kultúre konzumácie nápojov. Tvar, materiál, veľkosť kalicha a dokonca aj stopka pohára sú pre vychutnanie si nápoja dôležité. Pohár určený pre daný nápoj rozvinie chuť a vôňu nápoja a ukáže farbu.
V týchto dňoch máte možnosť v Bille získať exkluzívnu sadu pohárov Jamie Olivera. Limitovaná kolekcia pohárov z vysoko kvalitného skla s brilantným leskom môže byť vaša. Viac info o kampani a vzhľade pohárov
Kolekcia obsahuje 5 typov pohárov a karafu:
(Obrázky sú ilustračné)
Poháre na sekt
Áno, presne tie, ktoré si na tácke pripravíte umyté a vyleštené, aby kúzlo polnočného prípitku nemohlo nič pokaziť. Sekt samozrejme dajte ešte pred príchodom hostí vychladiť. A potom si po polnoci vychutnávajte šumenie bubliniek zo štíhlych pohárov na vysokej stopke. Špeciálne tvarované poháre na sekt – flauta – zvyšujú intenzitu a dobu trvania šumenia, čo prispieva k zmyslovej estetike.
Karafa
U nás doma ju často plníme napr. domácou limonádou alebo sýtenou vodou s citrónom. Pokiaľ ale máte na vínnom lístku víno, karafa bude plniť svoju hlavnú úlohu, najmä v súvislosti s červeným vínom. To potrebuje viac času k otvoreniu sa, aby uvoľnilo svoje vône a chute. Tento proces sa nazýva dekantácia. Okrem toho pri starších ročníkoch pomáha oddeliť sediment od tekutiny.
Poháre na červené víno
Ak patríte medzi tých, ktorí si pohár pre červené a biele víno stále pletú, zapamätajte si, že pri červenom víne by mali byť pohár širší. Je to preto, aby mohlo plne rozvinúť svoju chuť. Červené vína potrebujú viac času a priestoru k otvoreniu, čomu práve krúženie v širšom kalichu napomáha.
Poháre na biele víno
Naopak poháre na biele víno bývajú o trochu užšie ako poháre na červené víno. Týmto spôsobom udrží vôňu vína pekne vo vnútri. Biele víno by malo byť správne vychladené a držanie za stopku zaručuje, že teplo z ruky neovplyvní doporučenú teplotu vína.
Nezabudnite na správne vychladenie. Nie je to len výmysel someliérov. Príliš vysoká teplota zdôrazní alkohol. Príliš nízka stlmí vône a chute, a pri červenom víne sa môže nepríjemne prejaviť trpká chuť z trieslovín. Aj keď je zaužívané, že biele musí byť z chladničky a červené má mať izbovú teplotu, nie je to úplne tak. Biele vína sa často podávajú priamo z chladničky, zatiaľ čo červené sa otvárajú pri izbovej teplote. Ani jedno nie je ideálne. Biele vína by sa v závislosti od tyu mali podávať v rozpätí 5 ° C – 13 ° C , červené vína 14 ° C – 19 ° C a sekt 8 ° C – 11 ° C. Čo je „to pravé“ pre vás je otázkou individuálneho vkusu, ale na začiatok je dobré riadiť sa odporúčanou teplotou na etikete nápoja.
Nízke poháre
Milovníkom whisky by ste mali servírovať nápoj v nízkych širších pohároch. Poháre na whisky sú tvarované tak, aby zvýšili pôžitok z vône a chuti nápoja. Poháre môžete využiť aj na džús alebo iné limonády.
Vysoké poháre
Ak chcete, aby vaši hostia boli celú noc v dobrej nálade a uvoľnení, nezabudnite mať nealkoholické nápoje vždy na dosah ruky. A práve do týchto pohárov sa môžete pokúsiť namiešať aj nejaký výborný miešaný kokteil.
Krásne sviatky a oslavy !
Foto: dreamstime.com