Po dlhej a tentokrát aj veľmi chladnej zime, sa všetci veľmi tešíme na prichádzajúcu JAR. Dni budú dlhšie, teplejšie a slnečnejšie. Aj naša domácnosť bude plná slnka a svetla a v kuchyni sa objaví čerstvá zelenina, bylinky a voňavé ovocie. Keď na stôl postavíme kyticu čerstvo natrhaných kvetov alebo rozkvitnuté konáre zlatého dážďa, zlepší nám to náladu a jarne naladí celú domácnosť. A krásnym doplnkom bude svieže jarné prestieranie.
Astronomická jar začína až 20.marca, ale my si ju možeme, aj napriek zlému počasiu, navodiť doma oveľa skôr. Moje jarné prestieranie je vždy svetlé a ladené do odtieňov, žltej, ružovej alebo svetlo zelenej. Do odtieňov prebúdzajucej sa prírody.
Krásne jarné prestieranie nemusí byť zložité
Je veľa spôsobov a možností ako prestrieť, aby na nás dýchla jarná nálada od prestretého stola. A ako vždy platí, menej je viac a v jednoduchosti je krása.Krásne prestieranie vytvoríme aj jednoduchou vyšívanou servítkou, pár vetvičkami vo váze alebo čerstvými jarnými kvetami. Priniesť kúsok prírody domov, je vždy tá najlepšia možnosť ako jednoducho a vkusne prispôsobiť domácnosť ročnému obdobiu.
Pomocou pár drobností vytvoríte jednoduché jarné prestieranie a nestojí vás to skoro nič. Pozrite sa ako sa dá rôzne poskladanou servítkou, iným tanierom, kúskom koláčika alebo iným kvetom vytvoriť rozmanité nežné prestieranie. Alebo stačí pár konárikov spliesť do venca a ozdobiť machom a vajíčkami 🙂
Ak chcete vytvoriť jarnú atmosféru trochu skôr, natrhajte si konáriky zlatého dažďa alebo čerešne a dajte ich do vázy. Za pár dní budete mať krásne rozkvitnuté vetvičky. Na prechádzke nájdete aj vŕbu rakytovú, vďaka ktorej nám vždy na jar ozdobia byty bahniatka. Tie sa ukážu ako prvé už pri trochu priaznivejšom počasí. A ak len trocha pučia, stačí ich tiež vziať domov do vázy, kde za pár dní vykvitnú.
Pár tipov:
- prestieranie zlaďte s jedálenskou súpravou alebo taniermi na ktorých budete jedlo podávať
- dajte si záležať na tom, aby boli kvety naozaj čerstvé, do vázy s vodou dajte lyžičku cukru, vodu meňte každý deň
- nebojte sa použiť na ozdobu koláčiky alebo ovocie
- ak pužijete konáriky na ozdobu taniera, dajte pozor aby boli čisté a nezašpinili tanier na ktorom potom budete jesť
- jednoduchým trikom, na zaujímavé prestieranie je vrstvenie tanierov, spodný tanier je len „na ozdobu“, nepoužije sa
S láskou vaša Tina