Pudingové koláče

Pudingové koláče z Portugalska

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na 18 kúskov:

 

Ingrediencie

Na 18 kúskov:

 

Pudingové koláče so smotanového krému a lístkového cesta vám učarujú. Ak ste niekedy zavítali na dovolenku do Portugalska, či iných južných krajín, určite ste sa stretli s týmito lahodnými pudingovými koláčikmi. Košíčky sú z lístkového cesta, ktoré po upečení pekne kontrastuje s jemným a sladkým krémom. Vynikajúce k silnému espressu! Ak máte k dispozícii domáce maslové lístkové cesto, neváhajte a použite ho v recepte. Koláčiky budú ešte lepšie!

Portugalské pudingové koláče sú plné sladkého smotanového krému

  1. Lístkové cesto vyberieme z chladničky a rozvinieme na plát.
  2. Ten preložíme napoly a zarolujeme do 4-5 cm valčeka.
  3. Zabalíme do papiera (v ktorom bolo cesto pôvodne zabalené) a dáme stuhnúť do chladničky.
  4. Postupujeme rovnako s druhým plátom cesta.
  5. Medzitým pripravíme krém. Do misky preosejeme múku, pridáme cukor a vanilku. V inej miske prešľaháme vajíčko a 3 žĺtky.
  6. Mlieko zohrejeme v hrnci s prúžkami citrónovej kôry a privedieme k varu. Keď zovrie, kôru vyberieme.
  7. Polovicu horúceho mlieka nalejeme k múke a cukru a premiešavame, kým sa cukor nerozpustí. Potom prilejeme zvyšné mlieko a všetko spolu dobre premiešame. Pár lyžíc odoberieme a pridáme ich k žĺtkom, premiešame.
  8. Vaječnú zmes potom pomaly a za stáleho miešania prielievame k zmesi mlieka múky a cukru. Keď je zmes spojená, už ju nevaríme, ale dáme bokom vychladnúť. Rúru vyhrejeme na 250 °C. Mafinové formy (na 12 a 6 ks) veľmi jemne vymažeme maslom.
  9. Rolky cesta vyberieme z chladničky a nakrájame na 1,5 cm kolieska. Každé koliesko položíme do mafinovej jamky a prstami roztlačíme od stredu až na boky, aby sme cestom vystlali celú formu aspoň do ¾ .
  10. Formy s cestom dáme stuhnúť na 30 minút do chladničky.
  11. Potom do zatuhnutých mištičiek nalejeme žĺtkový krém, tak aby siahal 1 cm pod okraj cesta.
  12. Košíčky pečieme cca 12-15 minút, až kým nie sú na povrchu krému tmavé skaramelizované fliačky.
  13. Tip: Ak nie sú, môžeme ich na záver dať zapiecť krátko pod gril.
  14. Upečené košíčky opatrne vyberieme z formičiek a necháme vychladnúť na mriežke.
  15. Tip: Pred podávaním ich môžeme posypať štipkou práškového cukru, alebo mletou škoricou.