punčové rezy

Punčové rezy – stará dobrá cukrárenská klasika

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 150 g práškového cukru
  • 6 vajec
  • kôra z 1 citróna
  • 150 g polohrubej múky
  • džem na potretie hotového korpusu

Na plnku:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 PL vody
  • 2 PL ovocného sirupu červenej farby (malinový, jahodový, ríbezľový…)
  • 24 ks dlhých piškót (alebo 1 balík guľatých piškótiek)
  • 100 ml rumu
  • 50 g nastrúhanej čokolády
  • 50 g mletých orechov

Na polevu:

  • 250 g práškového cukru
  • 2 PL sirupu červenej farby
  • 2 PL rumu
  • 2 PL teplej vody

punčové rezy servírovanie

Ingrediencie

Na cesto:

  • 150 g práškového cukru
  • 6 vajec
  • kôra z 1 citróna
  • 150 g polohrubej múky
  • džem na potretie hotového korpusu

Na plnku:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 PL vody
  • 2 PL ovocného sirupu červenej farby (malinový, jahodový, ríbezľový…)
  • 24 ks dlhých piškót (alebo 1 balík guľatých piškótiek)
  • 100 ml rumu
  • 50 g nastrúhanej čokolády
  • 50 g mletých orechov

Na polevu:

  • 250 g práškového cukru
  • 2 PL sirupu červenej farby
  • 2 PL rumu
  • 2 PL teplej vody

punčové rezy servírovanie

Raz dávno sme zisťovali, ktorý cukrárenský koláč majú ľudia najradšej. Jednou z top odpovedí bolo – punčák. Áno, punčové rezy sú klasika, ktorú každý pozná a kto ju má rád, tak ju určite nevynechá pri návšteve cukrárne. Šťavnatý po sirupe, voňavý po rume – tak, ako ho všetci máme radi.

Punčové rezy povýšené na tortu

My sme punčový rez povýšili na tortu a spravili si tak zo všedného dňa malú oslavu. Oslavu starej dobrej cukrárenskej klasiky.

Postup:
  1. Vajcia, cukor a citrónovú kôru šľaháme na vysokých otáčkach do nadýchanej bledej peny. Potom k nim pridáme múku a jemne ju vmiešame tak, aby nám neostali hrudky.
  2. Nalejeme do tortovej formy s priemerom 25 cm, ktorú sme vymastili a vysypali múkou.
  3. Pečieme na 160 stupňoch asi pol hodinu.
  4. Korpus necháme úplne vychladnúť, potom ho vodorovne prerežeme na dve polovice a každú potrieme z vnútornej strany džemom.
  5. Na plnku si dáme variť vodu s cukrom a sirupom, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezačne vrieť. Povaríme asi minútu a týmto cukrovým sirupom zalejeme nadrobené piškóty.
  6. Pridáme rum a trochu citrónovej šťavy, najemno nastrúhanú čokoládu a mleté orechy, riadne premiešame a necháme chvíľu postáť. Plnka by nemala byť príliš riedka, mala by sa dať natierať. V prípade potreby pridáme piškóty alebo orechy.
  7. Plnku nanesieme na prvý korpus, prikryjeme druhým (lekvárovou stranou na plnku) a zaťažíme. Necháme v chladničke sadnúť.
  8. Hotovú tortu polejeme polevou, na ktorú riadne vymiešame všetky spomenuté prísady a necháme zaschnúť.

___

Tip:

Voňavú arómu ako punčové rezy má aj náš pomarančový koláč, ktorý je jednoduchý a ako stvorený k šálke horúceho čaju alebo punču.

Možno by ste tiež chceli ochutnať tvarohový koláč, ktorého pôvodný recept skutočne pochádza zo staršieho kalendára Gazdinka