Neviem ako vy, ale ja sa bez citróna pri varení nepohnem. Používam ho takmer všade. Dochucujem ním polievky, vývary, omáčky, nátierky, dresingy, v lete u nás nikdy nechýba fľaša vody s kolieskami citróna a nejakej bylinky. Je to výborný pomocník a pár kvapiek oživí takmer každé jedlo. Dobré rady a nápady, ktoré som si odskúšala ponúkam aj vám 🙂
Varenie, pečenie…
Nakrájané avokádo, zeler, hrušky či jablká na vzduchu rýchlo oxidujú a hnednú. Stačí pár kvapiek citrónovej šťavy a je po probléme – nakrájané ovocie pokvapkajte citrónovou šťavou a zľahka premiešajte, zeler dajte do misky s vodou a pár kvapkami citrónovej šťavy. Avokádo vždy premiešajte s citrónovou šťavou – jednak ho správne ochutí a jednak zabráni oxidácii.
Do šalátových zálievok použite namiesto octa citrónovú šťavu. Univerzálnu zálievku pripravíte zmiešaním 1 dielu citrónovej šťavy s 3 dielmi olivového oleja , ochutíme veľkou štipkou soli a mletého čierneho korenia. Všetko dajte do malého pohárika s viečkom, zavrite a pretrepte. V chladničke vám vydrží pár dní pripravený na použitie.
Skúste si tanier slepačieho vývaru ochutiť pár kvapkami citróna. Pozdvihne chuť a arómu polievky.
Pridajte pár kvapiek citróna do vody, v ktorej varíte, či blanšírujete zeleninu (napr. brokolicu, hrášok, fazuľkové struky, karfiol,…) zelenina si zachová krásnu farbu.
Citrónová šťava je skvelá do marinád na mäso – kyseliny obsiahnuté v citrónoch menia štrúktúru mäsa a vďaka tomu je marinované mäso krehkejšie a šťavnatejšie. Moja obľúbená marináda na kuracie mäso je : biely jogurt, pretlačený cesnak, citrónová šťava a bylinky. Vyhnite sa soli v marináde, ktorá z mäsa vytiahne vlhkosť a po ugrilovaní či pečení bude mäso suché.
Pečiete kuriatko v celku? Do bruška mu dajte jeden celý, chemicky neošetrený citrón. Počas pečenia ochutí kuracie mäso a zároveň do seba natiahne chuť pečeného kuriatka. Po upečení ho opatrne vyberte kliešťami a nechajte vychladnúť. Potom ho nasekajte nadrobno (pojde to ľahko, bude prevarený) a môžete ho použiť napríklad na ochutenie dusených jedál na marocký spôsob (všade tam, kde sa používa nakladaný citrón), alebo ním obzvlášnite dusenú ryžu. Zvyšok si zamrazte a použite nabudúce.
Citróny v akcii? 🙂 neváhajte, kúpte kilo navyše a pripravte si zásoby na leto: z citrónov vytlačte šťavu, zmiešajte s vodou v pomere 1:1 a naplňte nádobky na ľad. V sparných dňoch stačí vhodiť do pohára s vodou a osviežujúci nápoj a la citrónáda je hotový v sekunde.
Rady a nápady v boji s nečistotami bez chemikálií
Odstraňovač kuchynských pachov: poznáte to: po príprave rýb naše ruky nevábne voňajú, a čo po čistení a krájaní množstva cesnaku! Službu vám urobí obyčajný citrón, stačí si zvyškom citróna a štipkou soli pošúchať prsty a umyť mydlom. Zápach z rúk zmizne.
Podobne vyčistíte drevené dosky na krájanie (mali by sme ich čistiť pravidelne) – citrón a soľ odstránia nepríjemný zápach z dreva a zároveň ho dezinfikujú a prevoňajú. Dosku posypte soľou a vydrhnite prekrojeným citrónom. Nechajte pôsobiť 15 minút a umyte teplou vodou. Nechajte vyschnúť. Doska bude ako nová.
Mastnotu a vodný kameň odstránite pomocou citróna aj bez škodivých a agresívnych chemických čističov. Šupky z citróna zalejte octom a nechajte pár dní lúhovať v uzavretej nádobe (môžete pridať aj šupky z pomaranča, limentky a grepu). Všetko musí byť ponorené, aby sa na povrchu neobjavila pleseň. Po pár dňoch preceďte do rozprašovača a môžete používať. Výborne ním vyčistíte všetky plochy v kuchyni, kúpeľni, okná, zrkadlá, sklokeramické varné dosky. Octového pachu sa nebojte, citrón ho perfektne neutralizuje, a ak aj nejaký náznak pocítite, o pár minút vyprchá.
Všetky voňavé parafínové sviečky (z ktorých nás aj tak zakaždým rozbolí hlava) odložte a prevoňajte si príbytok inak – do malého hrnca nalejte vodu, pridajte nakrájaný citrón, pár vetvičiek rozmarínu (alebo mäty), a lyžičku vanilkového extraktu. Nechajte zovrieť a povarte pár minút. Tá vôňa vás ohromí. Potom prelejte do peknej menšej misky a postavte napr. na stôl alebo linku. Jemná vôňa sa bude nevtieravo odparovať a prevoniavať váš domov.
Citrón pre zdravie a krásu po celý rok
Liečivé účinky citróna sú neprekonateľné, v boji s vírusmi, nádchou alebo chrípkou najčastejšie siahame po tomto liečivom ovocí. Horúci citrónový čaj je klasika, ale ak sa vás prechladnutie drží zubami nechtami, budete potrebovať silnejší kaliber: uvarte si silný kurací/slepačí vývar. Do taniera horúcej polievky si zamiešajte lyžičku medu, pár kvapiek šťavy z čerstvo postrúhaného zázvora a dve lyžice citrónovej šťavy (odvážní, áno, pridajte si štipku čili). Verte, či nie, táto kombinácia nielen že výborne chutí, ale postaví vás aj rýchlejšie na nohy.
Ranný rituál s vlažnou citrónovou vodou je už pomaly klišé, ale ono to naozaj funguje! Takže ak ste to ešte neskúšali, alebo o tom nepočuli, choďte do toho: do pohára vlažnej až teplej vody si zamiešajte pár lyžíc citrónovej šťavy (nemusíte doň vytlačiť celú polovicu citróna ak sa na to necítite) a pomaly nalačno vypite. Pokojne si môžete tento ranný elixír ochutiť štipkou medu. Raňajkujte najskôr pol hodinu potom. Aj keď je citrón kyslý, má na náš organizmus silne zásaditý účinok, tento ranný vitamínový kopanec vám pomôže viac ako káva, vyplaví toxíny z tela, naštartuje trávenie, osvieži a povzbudí do nového dňa.
S pomocou medu a citróna si môžete namiešať napr. pleťovú masku – stačí zmiešať tieto dve suroviny a naniesť na vyčistenú tvár. Nechajte pôsobiť a potom umyte. Tvár sa rozjasní, pigmentové škvrny budú menej výrazné a pomôžete aj problematickej pleti, keďže citrónová šťava dezinfikuje.
Podobne si môžete pripraviť peeling, stačí do citrónovo-medovej emulzie pridať lyžičku mletej kávy. Taktýto domáci peeling je výborný nielen na tvár, ale napr. aj na partie postihnuté celulitídou.
Citrónová štava pomôže so zhrubnutou pokožkou na rukách, lakťoch či chodidlách, stačí zmiešať citrónovú šťavu s pár kvapkami olivového oleja a po sprche či kúpeli vmasírovať do pokožky.
Citrónová šťava vám rozžiari vlasy bez lesku – zmiešajte šťavu z polovice citróna s pollitrom vody a opláchnite vlasy po umytí.
Máte pocit, že vaše nechty sú po celotýždennej šichte v kuchyni oslabené a naviac aj zažltnuté? Doprajte aj im kúru v podobe zábalu – premiešajte citrónovú šťavu so sódou a touto pastou masírujte končeky prstov a nechty. Nechajte chvíľu pôsobiť a potom vydrhnite starou zubnou kefkou alebo kefkou na ruky.