Slávne ratatouille je jedlo nenáročné nielen na čas, ale aj na ingrediencie. Stačiť vám bude pár kúskov sezónnej zeleniny, kvalitný paradajkový pretlak a najmä voňavé provensálske bylinky. Ratatouille môžeme podávať ako samostatné jedlo s bagetou alebo je to aj výborná príloha k mäsu, najmä ku grilovanému a taktiež aj k rybe.
Ratatouille – skvelá zelenina trochu inak
Ratatouille je klasické francúzske jedlo, ktoré pochádza z oblasti Nice a má nekonečné množstvo variácii. V krátkosti však ide o miešanú restovanú alebo zapečenú zeleninu. My sme recept trochu upravili a namiesto zdĺhavého restovania a dusenia sme zeleninku dali zapiecť do rúry.
- Baklažán pokrájame na stredne veľké kúsky, posolíme a necháme cca 20 minút odležať, aby sme z neho dostali horkosť.
- Potom si nachystáme základ – paradajkový pretlak zmiešame s prelisovaným cesnakom, na drobno nakrájanou cibuľkou a provensálskym korením a vylejeme na dno zapekacej misy.
- Baklažán, cuketu, paradajky a papriku nakrájame ne tenké kolieska a postupne ich pravidelne ukladáme jedno za druhým.
- Zeleninu jemne polejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a podľa potreby ešte dochutíme provensálskym korením, zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia cca 45 minút, alebo kým zelenina nie je mäkká. Potom fóliu stiahneme a dopečieme ešte cca 15 minút.
- Podávame s chrumkavou bagetou alebo ako prílohu k jedlám z mäsa.
Ako v mnohých iných receptoch aj v tomto sú bylinky a korenie veľmi dôležitou ingredienciou. Dodávajú jedlu skvelú chuť a šmrnc … nie nadarmo voľakedy fungovali ako platidlo. Viac o bylinkách si môžete prečítať v článku “Bylinky a korenie premenia vašu kuchyňu na alchymistickú dielňu plnú vôní”.