Ratatouille

Ratatouille – jednoduchý a rýchly obed po francúzsky

 | 

16

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 500 g paradajkového pretlaku
  • 3 až 4 strúčky cesnaku
  • 1 cibuľa (hľadajte v letáku BILLA)
  • provensálske korenie
  • 2 baklažány
  • 2 väčšie červené papriky
  • 2 cukiny alebo 1 mladá tekvička
  • 2 väčšie mäsité paradajky
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • čierne korenie a soľ
Ingrediencie
  • 500 g paradajkového pretlaku
  • 3 až 4 strúčky cesnaku
  • 1 cibuľa (hľadajte v letáku BILLA)
  • provensálske korenie
  • 2 baklažány
  • 2 väčšie červené papriky
  • 2 cukiny alebo 1 mladá tekvička
  • 2 väčšie mäsité paradajky
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • čierne korenie a soľ

Slávne ratatouille je jedlo nenáročné nielen na čas, ale aj na ingrediencie. Stačiť vám bude pár kúskov sezónnej zeleniny, kvalitný paradajkový pretlak a najmä voňavé provensálske bylinky. Ratatouille môžeme podávať ako samostatné jedlo s bagetou alebo je to aj výborná príloha k mäsu, najmä ku grilovanému a taktiež aj k rybe.

Ratatouille

Ratatouille – skvelá zelenina trochu inak

Ratatouille je klasické francúzske jedlo, ktoré pochádza z oblasti Nice a má nekonečné množstvo variácii. V krátkosti však ide o miešanú restovanú alebo zapečenú zeleninu. My sme recept trochu upravili a namiesto zdĺhavého restovania a dusenia sme zeleninku dali zapiecť do rúry.

 

Postup
  1. Baklažán pokrájame na stredne  veľké kúsky, posolíme a necháme cca 20 minút odležať, aby sme z neho dostali horkosť.
  2. Potom si nachystáme základ – paradajkový pretlak zmiešame s prelisovaným cesnakom, na drobno nakrájanou cibuľkou a provensálskym korením a vylejeme na dno zapekacej misy.
  3. Baklažán, cuketu, paradajky a papriku nakrájame ne tenké kolieska a postupne ich pravidelne ukladáme jedno za druhým.
  4. Zeleninu jemne polejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a podľa potreby ešte dochutíme provensálskym korením, zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia cca 45 minút, alebo kým zelenina nie je mäkká. Potom fóliu stiahneme a dopečieme ešte cca 15 minút.
  5. Podávame s chrumkavou bagetou alebo ako prílohu k jedlám z mäsa.

Ako v mnohých iných receptoch aj v tomto sú bylinky a korenie veľmi dôležitou ingredienciou. Dodávajú jedlu skvelú chuť a šmrnc … nie nadarmo voľakedy fungovali ako platidlo. Viac o bylinkách si môžete prečítať v článku “Bylinky a korenie premenia vašu kuchyňu na alchymistickú dielňu plnú vôní”.