Už ste niekedy piekli ražné perníčky? Nebojte sa použiť ražnú múku aj pri pečení. Ražná múka má vyšší obsah vlákniny ako pšeničná a je priaznivejšia pre trávenie. V perníkoch vynikne jej špecifická chuť a v kombinácii s koreninami a orechami získate nenapodobiteľne dobré perníčky.
Rozprávkové perníčky
Z tejto dávky vám vyjdú asi dva plechy perníčkov (podľa toho, akej veľkosti ich spravíte). Perníčky dlho vydržia, ak ich chcete piecť v časovom predstihu pred Vianocami, odporúčame nenamáčať ich do polevy, tak vydržia dlhšie. Polevu môžete potom spraviť čerstvú neskôr.
Postup
- Trstinový cukor a vajcia vymiešame mixérom na nadýchaný bledý krém. Do vajíčkovej zmesi pridáme med a orechy a premiešame. Napokon vmiešame preosiatu múku so sódou bikarbónou a perníkovým korením a ručne vymiesime kompaktné hutné cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň 2 hodiny, ideálne však cez noc.
- Odpočinuté cesto vygúľame do rolky s priemerom asi 3 cm, nakrájame ju na rovnako veľké kúsky (asi 1,5 cm hrubé) a tie ručne vygúľame do guľôčiek veľkých ako vlašský orech. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dvomi prstami ich stlačíme, aby sa sploštili.
- Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 12 minút (nie dlhšie, lebo by perníčky príliš stvrdli). V poslednej fáze pečenia sa perníčky vrúre krásne nadvihnú. Na povrchu popraskajú, čo im dodá šmrnc.
- Na plechu vychladnuté perníčky potom namáčame v čokoláde, ktorú sme spolu s tukom do polevy roztopili nad parou. Posypeme cukrovou posýpkou a necháme zaschnúť.