Rebarborový koláč je nestarnúci recept. Kombinácia rebarbory a jahôd bola vždy atraktívna. A vedeli ste, že rebarbora vlastne nie je ovocie 🙂 Keď ju však spojíme s jahodami dostaneme skvelú harmóniu vôní a chutí. Vďaka tomuto receptu sa na sezónu rebarbory budete tešiť každý rok. A máme pre vás v postupe skvelý trik na ozdobnú mriežku z cesta na vrch koláča.
Rebarborový koláč s jahodami tvorí skvelú kombináciu a sezónne suroviny sú dnes “in”!
- Najskôr si zo surovín na cesto vymiesime pevné cesto, ktoré necháme zabalené vo fólii v chladničke odpočinúť minimálne hodinu.
- Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov.
- Ovocie umyjeme a nakrájame na malé kúsky.
- V hrnci najskôr povaríme niekoľko minút rebarboru, ktorá rýchlo pustí prebytočnú vodu. Tú pokiaľ možno odlejeme. Následne pridáme jahody, džem, kukuričný škrob a cukor. Všetko spolu chvíľu povaríme, asi 5 minút. Hrniec odložíme, aby nám voňavá zmes trochu vychladla.
- Cesto vyberieme z chladničky a 2/3 rozvaľkáme na papier na pečenie cez potravinársku fóliu na veľkosť menšieho a hlbšieho plechu. Prípadné prebytky odrežeme nožom. Nakoniec fóliu zložíme a cesto aj s papierom na pečenie dáme na dno plechu. Pečieme maximálne 15 minút do zlatista.
- Potom cesto vyberieme a vylejeme naň ovocnú zmes.
- Zvyšok cesta znovu vyvaľkáme na papieri na pečenie cez kuchynskú fóliou do tvarov plátu veľkého asi ako plech na pečenie. Pomocou noža plát rozrežeme na rovnako široké rezance a na novom liste papiera na pečenie z nich spravíme mriežku.
- Ak sa bude cesto trochu trhať, nevadí, ešte ho môžeme “dolepiť”. Nakoniec mriežku znova prikryjeme kuchynskou fóliou a ľahko pogúľame valčekom. Takto zakryjeme nedostatky spájania cesta. Nezabudnime orezať okraje, aby mala mriežka tvar plechu.
- Aby sme mohli mriežku ľahko preniesť na koláč, hárok papiera na pečenie s mriežkou dáme na 15 minút do mrazničky. Po stuhnutí ju ľahko uchopíme a prenesieme na vrch koláča, ktorý ešte nakoniec jemne pocukrujeme kryštálovým cukrom a pečieme cca 40 minút na 180 stupňov.
- Dobrú chuť !