Recept na rychly chlieb

Recept na rýchly chlieb

 | 

257

 receptov

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

45

 min

Ingrediencie
  • 1 hrsť semienok (slnečnicové, tekvicové..)
  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • 300 g ražnej celozrnnej múky
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička cukru
  • 7 g sušeného droždia (1 balenie)
  • 2 lyžičky rasce
  • 400 ml vlažnej vody
Ingrediencie
  • 1 hrsť semienok (slnečnicové, tekvicové..)
  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • 300 g ražnej celozrnnej múky
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička cukru
  • 7 g sušeného droždia (1 balenie)
  • 2 lyžičky rasce
  • 400 ml vlažnej vody

Rýchly a jednoduchý recept na domáci chlieb sa vždy hodí. Chlieb je predsa na dennom jedálničku, preto sme si pre vás pripravili aj jeho jednoduchšiu verziu. Tento rýchly domáci chlebík so sušeného droždia zvládne každý.

Recept na rýchly domáci chlieb so sušeného droždia

Postup
  1. Na pečenie chlebíka a jeho kysnutie budeme potrebovať podlhovastú formu na pečenie. Ja tú svoju vypĺňam papierom na pečenie. Pokiaľ nemáte po ruke papier na pečenie, jednoducho formu vymažte tukom.
  2. Do mixéra s miešacím hákom preosejte oba druhy múky, soľ, rascu a semienka. Múku určite preosejte, lebo takto sa vďaka preosiatiu prevzdušní. Tento malý trik naozaj stojí za to.
  3. Do menšej časti vlažnej vody nasypte sušené droždie a pridajte cukor. Tekutinu premiešajte a nechajte kvások asi tak 5 minút speniť.
  4. Potom kvások aj so zvyškom vody nalejte do misy s preosiatou múkou.
  5. Pomalým miesením nechajte všetky suroviny spojiť, vznikne vám vláčne cesto. To následne presuňte do pripravenej formy a v nej ho nechajte prikryté čistou utierkou v teple kysnúť. Čas záleží na teplote u vás doma. U nás v kuchyni to na linke obvykle trvá cca 45 minút až jednu hodinu.
  6. Keď sa bude doba kysnutie blížiť ku koncu, rozohrejte si rúru na 250 stupňov Celzia.
  7. Po vykysnutí dajte formu s chlebíkom ihneď do rúry a naspodku rúry pod chlebík dajte ešte jeden pekáčik s 1 hrnčekom vody. Rúru zatvorte a pečte chlebík takto asi 20 minút. Potom pekáčik s vodou vyberte (buďte opatrní, je naozaj horúci). Chlebík pečte ešte 20 minút na 190 stupňov Celzia a po vybratí ho nechajte najlepšie na mriežke vychladnú.
  8. Vždy krájajte chlebík až po úplnom vychladnutí. Servírujte ho napríklad obložený syrmi, my sme si zvoli niekoľko druhov z výberu syrov pod značkou Clever. Ddobrú chuť.
  9. Pečivo je v mnohých rodinách na dennom jedálničku, a tak s chladnejším počasím začíname zase s pečením chleba. Kto sa nestíha venovať kváskovaniu, môže vyskúšať tento nás recept na naozaj chutný chlebík.