Nápadov na využitie prebytkov zo záhrady nie je nikdy dosť, najmä v letnej sezóne, kedy zrazu dozrieva všetko, vo veľkom množstve a naraz. Ak máte prebytok paradajok a chuť experimentovať, vyskúšajte naše recepty z paradajok a vytvorte si zásoby na sladko aj na slano.
Recepty z paradajok
Sterilizované paradajky s čerstvými bylinkami.
Keď vám už dochádzajú recepty z paradajok, tak si ich jednoducho zasterilizujte a využijete ich keď sa vám bude hodiť. Najlepšie sa na sterilizáciu hodia paradajky, ktoré obsahujú veľa dužiny a málo semienok. My sme v receptoch použili mäsité paradajky, ale výborné sú na zaváranie „vinohradnícke“ paradajky , alebo ešte lepšie, podlhovasté paradajky typu San Marzano, ktoré pochádzajú z Talianska a pretože obsahujú veľa dužiny, sú výborné na prípravu omáčok, marmelád alebo na zaváranie v celku vo vlastnej šťave.
- Paradajky umyjeme, na vrchu narežeme do kríža a vložíme do vriacej vody na pár sekúnd, kým sa začne šupka uvolňovať. Zlejeme a opláchneme ľadovou vodou. Tento tepelný šok spôsobí, že sa paradajky budú šúpať ešte ľahšie.
- Paradajky ošúpeme a nakrájame na veľké kocky. Zelenú časť po stopkách vyrežeme. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme soľ, cukor a privedieme k varu.
- Povaríme 5-10 minút a pridáme nasekané čerstvé bylinky. Najlepšia je kombinácia bazalky a oregana, ale môžete pridať bylinky podľa seba.Takto povaríme ešte 2 minúty a odstavíme.
- Horúce nalejeme do vysterilizovaných fliaš a pouzatvárame. Môžeme ešte pár minút sterilizovať.
- Takto pripravenú omáčku stačí už len ohriať a máte výbornú a jednoduchú omáčku na cestoviny. Tento polotovar poslúži všade tam, kde používate konzervované paradajky.
Recepty z paradajok – pikantný paradajkový džem
Recepty z paradajok naberajú grády keď pridáte čili. Nezvyčajný, ale jednoduchý a chuťovo úžasný džem z voňavých domácich paradajok je najlepší!
- Rúru zohrejeme na 180 °C. Paradajky rozpolíme a poukladáme na plech na pečenie reznou stranou nahor v jednej vrstve. Dáme piecť na približne 30 minút. Potom vyberieme a necháme 10 minút schladnúť.
- Z paradajok stiahneme šupky (ide to ľahko) a ošúpané vložíme do hrnca. Pridáme aj šťavu, ktorú paradajky pustili pri pečení.
- Privedieme k varu a povaríme 10 -15 minút. Pridáme cukor a najemno nasekané čili papričky (alebo sušené čili) a dobre premiešame. Varíme ďalších 15-20 minút, alebo do požadovanej hustoty.
- Nakoniec pridáme nasekanú bazalku a citrónovú šťavu. Prevaríme a plníme sterilizované poháre.
- Ak chceme džem skladovať dlhšie, môžeme ešte sterilizovať, stačí 5 minút. Džem chutí výborne na kúsku bagetky s nátierkovým maslom alebo v kombinácii s výraznými či jemnými trvrdými syrmi.