Ríbezľové čatní je nezvyčajná dobrota ku grilovanému mäsu či ako súčasť syrového taniera. My sme ho pripravili jemne pikantné a tu je recept. Môžete ho pripraviť aj ako darček priateľom na grilovačku.
Ríbezľové čatní ku grilovanému mäsu alebo k syrovému tanieru
- Ríbezle očistíme a prepasírujeme. Ak nám nevadia zrnká z ríbezlí, môžeme tento krok vynechať, ale čatní chutí lepšie bez nich.
- Do hrnca dáme nadrobno nakrájanú cibuľu, hrozienka a ríbezle. Pridáme všetky ostatné prísady a privedieme k varu. Plameň stíšime a necháme prebublávať 30-40 minút do zredukovania šťavy a zhustnutia čatní. Občas premiešame a skontrolujeme, aby nám ovocie neprihorelo na spodku hrnca.
- Ochutnáme, ak treba doladíme soľou, cukorm či mletým čiernym korením.
- Naplníme poháriky a uzavrieme. Skladujeme v chladničke a podávame studené k syrovým tanierom, či na grilovačke ku grilovaným mäsovým pochúťkam.
- Čatní však pripravíte z rôznych druhov ovocia. Na grilovačky alebo syry sa skvelo hodí čatní z višní, sliviek a pod. Ríbezľové čatní môžete vyskúšať podávať ku grilovanému bielemu syru Feta. Jeho slaná chuť sa skvelo hodí k jemne kyslastej chuti ríbezlí. Výborne sa k ním hodí biela bageta a pohár vychladeného bieleho vína.
- Ďalšie recepty na grilovačky, či už vegetariánske, alebo klasické mäsové a tiež veľa marinád na grilovanie nájdete na našom receptári v podobe video, či foto receptov.