Jablkové mini koláčiky sú vlastne obľúbeným jablkovým koláčom, známym ako jablkové pité, len sme im dali inú formu. V mini verzii sa výborne hodia ako drobný dezert ku kávičke alebo ich jednoducho pribaľte svojim deťom do školy na desiatu, či svojej polovičke do práce na raňajky. Jablkové pité recept:
Jablkové pité recept v mini verzii
Namiesto jabĺk možno použiť aj hrušky, ktoré je vhodné dochutiť mletým klinčekom namiesto škorice.
Postup
- Múku a kypriaci prášok preosejeme, pridáme preosiaty práškový cukor, vanilku, vajce a na kocky nakrájané maslo izbovej teploty a zo všetkých ingrediencií vypracujeme hladké kompaktné cesto. Cesto odložíme bokom a pribavíme si základ pre plnku.
- Jablká ošúpeme, odstránime jaderník a nakrájame ich na malé kocky. Pokropíme ich citrónovou šťavou, premiešame a potom pridáme cukor a škoricu a ešte raz dobre premiešame.
- Z cesta odložíme tretinu a zvyšné cesto rozdelíme na 12 rovnakých kúskov. Každý z nich natlačíme do tukom vytretej muffinovej formy a vytvoríme tak kalíštek cesta. Do vnútra dáme asi lyžicu dochutených kúskov jablka.
- Odloženú tretinu cesta rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, do ktorých ešte vykrojíme otvor, kolieska pokladáme na jablkovú zmes a upravíme okraje, tak aby sa košíčky uzavreli.
- Zvyšky cesta premiesime a opäť vyvaľkáme. Takto spotrebujeme všetko cesto.
- Koláče pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým nie sú koláčiky na povrchu pekne zlatohnedé. Po dopečení necháme úplne vychladnúť. Potom koláčiky opatrne povyberáme z muffinovej formy.
- Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Naše jablkové pité milujú deti i dospelí. Upečte ich dosť, lebo aj vám budú určite veľmi chutiť 🙂