Rybie filé na masle – spojenie jemnej bielej ryby pečenej na masle a citrónovej omáčky je veľmi lahodné. Táto delikátna úprava ryby výborne chutí s obyčajným zemiakovým pyré. Ak máte chuť vyskúšať niečo nové, ponúkame vám recept na zemiakovo-topinamburové pyré.
Rybie filé na masle so sviežou a krémovou citrónovou omáčkou
- Rybie filé necháme v chladničke pomaly rozmraziť. Dôkladne ich osušíme papierovou utierkou a z oboch strán osolíme a okoreníme.
- Na masle a oleji opekáme rybu z oboch strán približne 5 minút.
- Do panvice prihodíme na ochutenie vetvičku rozmarínu alebo tymiánu. Upečené filety vyberieme a udržiavame teplé.
- Do výpeku prilejeme vývar a privedieme k varu. Necháme trochu zredukovať, pridáme šťavu a kôru z citrónov. Odstavíme a metličkou zašľaháme po kúskoch studené maslo. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Vznikne krásna krémová omáčka, ktorú podávame k rybe. Pozor, omáčka sa nesmie variť, inak sa zrazí. Ak ju chceme znovu ohriať, tak len opatrne tesne pod bod varu.
- Tip na podávanie: Podávame s jemným zemiakovo-topinamburovým pyré a poľníčkovým šalátom.
- Zemiaky dáme variť do osolenej vody, po piatich minútach varu pridáme očistené a nakrájané topinambury a varíme až kým nie je všetko mäkké. Scedíme, rozpučíme, primiešame na zjemnenie maslo, sladkú smotanu a štipku muškátového orieška. Všetko spolu vyšľaháme do jemného pyré.