hrnčekový koláč

Rýchly hrnčekový koláč z vanilkového cesta a kakaa

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1,5 hrnčeka práškového cukru
  • 1 hrnček oleja neutrálnej chuti (napr. slnečnicový alebo repkový)
  • 1 hrnček mlieka izbovej teploty
  • 2 vajcia
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 ČL kakaa

Poznámka: Hrnček je veľkosti cca 2-3 dcl, ale akúkoľvek veľkosť použijete, dôležité je zachovať správny pomer ingrediencií.

Tip 1: Do vanilkového cesta môžete vzory urobiť aj lyžicou, ak nemáte zdobiaci sáčok. Špirálový vzor môže vyzerať aj nasledovne.

hrnčekový koláč

Tip 2: Pred podávaním môžete koláč posypať práškovým cukrom, alebo ozdobiť čerstvo vyšľahanou šľahačkou.

Ingrediencie
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1,5 hrnčeka práškového cukru
  • 1 hrnček oleja neutrálnej chuti (napr. slnečnicový alebo repkový)
  • 1 hrnček mlieka izbovej teploty
  • 2 vajcia
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 ČL kakaa

Poznámka: Hrnček je veľkosti cca 2-3 dcl, ale akúkoľvek veľkosť použijete, dôležité je zachovať správny pomer ingrediencií.

Tip 1: Do vanilkového cesta môžete vzory urobiť aj lyžicou, ak nemáte zdobiaci sáčok. Špirálový vzor môže vyzerať aj nasledovne.

hrnčekový koláč

Tip 2: Pred podávaním môžete koláč posypať práškovým cukrom, alebo ozdobiť čerstvo vyšľahanou šľahačkou.

Obľúbený, bleskovo hotový a veselý – taký je náš rýchly hrnčekový koláč, ktorému nechýba dobrý nápad. Na tento recept nebudete potrebovať ani váhu, ani mixér, alebo iné špeciálne náradie. Stačia vám dve misy, jedna metlička a vyšší plech. A potom už len pár minút a môžete dávať piecť. Neveríte? Tak vyskúšajte.

Rýchly hrnčekový koláč alebo vanilkovo-kakaový koláč bez mixéra

Vanilkovo-kakaový hrnčekový koláč, ktorý si upečieme je výborným nadýchaným koláčom k poobednajšej káve alebo čaju. Do koláča môžeme pridať aj nahrubo nasekané orechy alebo kúsky čokolády. Ak máte radi sladké raňajky, kúsok si z neho odložte, zajtra vám bude chutiť ešte lepšie.

Postup
    1. V jednej mise premiešame preosiatu múku, preosiaty cukor, kypriaci prášok a vanilkový cukor.
    2. V druhej mise metličkou prešľaháme olej, mlieko a vajcia.
    3. Sypké prísady pomaly prisypávame do mokrých prísad, stále miešajúc.
    4. Poloriedke cesto riadne premiešame, aby sme nemali hrudky. Asi tretinu odlejeme späť do druhej misy. Pridáme do nej kakao a opäť premiešame tak, aby sme sa zbavili prípadných hrudiek.
    5. Vyšší plech alebo tortovú formu vystelieme papierom na pečenie.
    6. Do formy nalejeme najprv vanilkové cesto bez kakaa a necháme povrch, aby sa uhladil.
    7. Kakaovú zmes naplníme do zdobiaceho sáčku (ak nemáme, nevadí, poslúži nám aj lyžica) a do vanilkového cesta robíme vzory. Napríklad v okrúhlej tortovej forme sa dobre vyníma špirálový vzor.
    8. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov asi na 30 minút.
    9. Po dopečení necháme úplne vychladnúť.

___

Poradíme vám, ktoré potraviny sú zdravé a ako sa zdravo stravovať