Ryžový nákyp pre všetky deti a pre ich rodičov ako spomienka na detstvo. Lahodný nákyp s vanilkou a broskyňami. Sladká dobrota, ktorú vyčarujete takpovediac z ničoho. Stačí ryža, mlieko a kompótové ovocie, ktoré sa nájde v každej špajzy.
Ryžový nákyp s vôňou vanilky a sladkou ovocnou šťavou
- Do studeného mlieka nasypeme suchú prebratú ryžu a za stáleho miešania privedieme k varu. Kašu povaríme na miernom ohni, kým ryža nevpije tekutinu, bude to trvať približne 15 minút. Často miešame, aby sa ryža nepripálila. K záveru varenia pridáme do hrnca cukor a vanilkový cukor. Odstavíme.
- Rúru zohrejeme na 180 C°. Malý pekáčik alebo zapekaciu formu s odnímateľným okrajom s priemerom 25 cm si vymastíme maslom a vysypeme krupicou alebo jemnou strúhankou.
- Oddelíme žĺtka od bielkov, žĺtka zamiešame do ryžovej kaše, z bielkov vyšľaháme sneh a tiež opatrne zamiešame do kaše.
- Ryžovú zmes rovnomerne rozdelíme do formy a trochu si necháme. Navrch poukladáme ovocie a zakryjeme zvyškom ryže.
- Pečieme 25-30 minút do zlata. Hotový nákyp krájame po miernom vychladnutí. Môžeme poprášiť práškovým cukrom a pred podávaním poliať sirupom z kompótu.
- Tip: Ak pripravujeme nákyp so slivkami, môžeme do mlieka pri varení pridať lyžičku mletej škorice.
Sacharidy, ktoré ryža obsahuje sú dôležitý zdroje energie. Bielkoviny v podobe mlieka zase prinášajú živiny a kyslík do svalov. Preto je toto jedlo vhodné aj pre športovcov.