Keď raz dávno viedenský cukrársky učeň zastupoval svojho majstra a vymyslel pritom Sacherovu tortu, ani sa mu nesnívalo o tom, ako slávnou sa raz táto čokoládová pochúťka stane. Sacher torta je snáď najznámejším dezertom pochádzajúcim od našich západných susedov.
Sacher torta s vôňou jesene
Jej cesto je vláčne a musí obsahovať čokoládu a namiesto plnky je potretá chutným marhuľovým džemom. Povrch torty zdobí čokládová poleva a len potom sa torta môže nazýva Sacherovou. My sme ju trochu upravili, aby bola viac jesenná a výsledkom nášho snaženia je škoricová Sacher torta.
Postup
- Zmäkknuté maslo a práškový cukor vymiešame do krémova. Postupne pridávame po jednom žĺtku a zašľahávame ich do cukrovo-maslovej zmesi, kým nezískame hladký krém.
- Čokoládu si nad vodným kúpeľom roztopíme a vmiešame ju do žĺtkovej zmesi spolu s mletou škoricou.
- V osobitnej miske vyšľaháme do tuha bielka s kryštálovým cukrom a pomocou gumennej varechy ich zľahka vmiešame do čokoládovej zmesi.
- Nakoniec zľahka a opatrne vmiešame preosiatu múku. Použijeme na to gumennú varechu.
- Zmes nalejeme do formy, ktorú sme si vopred vytreli maslom a vysypali múkou. My sme použili tortotvú formu s priemerom 20 cm. Ak chcete upiecť väčšiu tortu, primerane tomu zvýšte množstvo surovín.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov 40-50 minút, pomocou špajle odskúšame, či je torta prepečená aj vo vnútri, vyberieme ju a necháme vychladnúť.
- Potom tortu opatrne horizontálne raz rozrežeme v strede a natriemeprepasírovaným marhuľovým džemom. Rovnako, hladkým džemom potrieme aj okraje a povrch torty.
- Nakoniec celú tortu polejeme polevou, na ktorú sme priviedli do varu šľahačku a roztopili v nej na kúsky nakrájanú čokoládu a primiešali škoricu.