Tento šalát pochádza z francúzskeho mesta Nice. V teplejších dňoch ho podávame ako havné jedlo. Je sýty a predsa ľahký. Má mnoho variácií, môžete doň pridať aj sušené paradajky, bazalku, kapary, ančovičky atď. Je len na vás, ako sa rozhodnete šalát Nice ochutiť a ozvláštniť. S kúskom chrumkavej bagety a pohárom vychladeného vína sa budete cítiť, ako na terase reštaurácie francúzskej riviéry 🙂
Šalát Nice s chuťou francúzskej riviéry
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke a necháme mierne vychladnúť. Potom ich ošúpeme.
- Vajíčka varíme natvrdo 8-10 minút. Schladíme ich v ľadovej vode a necháme ich v nej vychladnúť, aby sa lepšie šúpali.
- Zelené fazuľky blanšírujeme vo vriacej, jemne osolenej vode 3-4 minúty a schladíme ľadovou vodou. Zachovajú si tak peknú zelenú farbu. Necháme ich v sitku odkvapkať.
- Na väčší servírovací tanier poukladáme listy umytého a osušeného zeleného šalátu.
- Na šalát uložíme zemiaky nakrájané na veľkosť sústa.
- Pridáme zelené fazuľky, rozkrojené cherry paradajky a olivy.
- Tuniaka necháme odkvapkať z oleja, rozdelíme na kúsky a rozložíme na tanier k ostatným surovinám.
- Nakoniec pridáme vajíčka, rozkrájané na štvrtiny.
- Zálievku pripravíme tak, že do malého uzatvárateľného pohárika nalejeme olivový olej, citrónovú šťavu, ocot, soľ a korenie. Pohárik uzatvoríme a dobre pretrepeme. Ingrediencie sa spoja a získame krémovú zálievku. Touto zálievkou pokvapkáme šalát.
- Nakoniec posypeme lískami petržlenovej vňate alebo bazalky.
- TIP: Podávame dobre studený s čerstvou bagetou.
Pre viac chutných receptov navštívte našu stránku receptykulinarium.sk.