Šalát s avokádom

Šalát s avokádom, kuracím mäsom a šošovicou

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 1 šálka suchej šošovice belugy
  • 2 zrelé avokáda
  • 4 vajíčka (hľadajte v letáku BILLA)
  • 4 horné vykostené kuracie stehná bez kože
  • zmes zelených šalátov napr. rukola, poľníček, baby rímsky šalát, petržlenová vňať…
  • 4 hrste mrazených zelených fazuliek (najlepšie nekrájaných, v celku, v sezóne  použijeme čerstvé)

Na zálievku:

  • 4 lyžice olivového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • lyžička dijonskej alebo hrubozrnej horčice
  • lyžička tekutého medu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Na  marinádu:

šalát s kuracím mäsom

Náš tip na servírovanie:
  • Kúsky rozložíme na taniere, pridáme na plátky nakrájané ešte teplé mäso. Pridáme fazuľky, vajíčka nakrájané na štvrťky a všetko pokvapkáme zvyšnou zálievkou.
  • Podávame len tak, samotný šalát je dosť sýty, ale bude sa k nemu hodiť aj malý kúsok svetlej bagetky.
Ingrediencie
  • 1 šálka suchej šošovice belugy
  • 2 zrelé avokáda
  • 4 vajíčka (hľadajte v letáku BILLA)
  • 4 horné vykostené kuracie stehná bez kože
  • zmes zelených šalátov napr. rukola, poľníček, baby rímsky šalát, petržlenová vňať…
  • 4 hrste mrazených zelených fazuliek (najlepšie nekrájaných, v celku, v sezóne  použijeme čerstvé)

Na zálievku:

  • 4 lyžice olivového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • lyžička dijonskej alebo hrubozrnej horčice
  • lyžička tekutého medu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Na  marinádu:

šalát s kuracím mäsom

Náš tip na servírovanie:
  • Kúsky rozložíme na taniere, pridáme na plátky nakrájané ešte teplé mäso. Pridáme fazuľky, vajíčka nakrájané na štvrťky a všetko pokvapkáme zvyšnou zálievkou.
  • Podávame len tak, samotný šalát je dosť sýty, ale bude sa k nemu hodiť aj malý kúsok svetlej bagetky.

Na to aby sme si vychutnali dobrý šalát nemusíme čakať do jari, či leta na čerstvú zeleninu.  Výborný a sýty šalát môžeme pripraviť aj zo surovín, ktoré nám ho dovolia povýšiť na dokonalé hlavné sýte jedlo ako je aj náš šalát s avokádom a kuracím mäsom.

Šalát s avokádom, kuracím mäsom a kopou zeleniny

Na šalát s kuracím mäsom použijeme šošovicu Beluga, ktorá je oproti  zelenej šošovici menšia, má čiernu farbu a  plnšiu chuť.  Charakteristická je veľmi príjemnou vôňou, ktorá pripomína gaštany. Varí sa krátko a po uvarení zachováva svoj tvar, jej šupka nepraská. Jej zemitejšia chuť sa výborne hodí do šalátov, do rôznych plniek a polievok.

Postup
  1. Šošovicu preberieme a premyjeme. Vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou a privedieme k varu, po 5 minútach vodu zlejeme, pridáme čerstvú vodu a opäť privedieme k varu. Na strednom ohni varíme do zmäknutia, čo bude trvať asi 10 – 15 minút. Odstavíme a ponecháme s vodou v hrnci, tak zostane šošovica teplá.
  2. Medzitým ako sa varí šošovica, pripravíme kuracie mäso. Z olivového oleja, oregana, papriky, rímskeho kmínu, soli , korenia a trošky citrónovej šťavy pripravíme marinádu. Tou potrieme umyté a osušené kuracie rezne, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme odpočívať chvíľu  v chladničke. Ešte lepšie je si mäso pripraviť večer a nechať ho marinovať do druhého dňa.
  3. Vajíčka varíme 6-7 minút na hniličku, čiže tak, aby bol bielok tuhý a žĺtok ešte trochu tekutý. Po uvarení rýchlo scedíme a ochladíme ľadovo studenou vodou. Necháme vychladnúť.
  4. Mrazené fazuľky oblanšírujeme 3-4 minútky vo vriacej vode, scedíme a schladíme ľadovo studenou vodou.
  5. Rúru zohrejeme na 180 °C. Zohrejeme panvicu s troškou oleja a marinované kuracie mäso opečieme z oboch strán do zlata. Preložíme do zapekacej nádoby  a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na cca 15 -20 minút, alebo kým nie je mäso pekne prepečené. Upečené mäso preložíme na drevenú doštičku, prikryjeme alobalom a udržiavame teplé.
  6. Do malého zaváraninového pohára  dáme olivový olej, šťavu z jedného citróna, horčicu a med. Okoreníme, osolíme. Pohár uzavrieme a dobre pretrepeme.
  7. Zelené šalátové listy umyjeme, dobre osušíme, ak treba väčšie kúsky natrháme.  Rozložíme ich na servírovacie  taniere.  Šošovicu scedíme, necháme odkvapkať a premiešame s polovicou zálievky. Rozdelíme na šalátové listy. Avokáda rozpolíme, vyberieme kôstku a nakrájame na kúsky. Na jednu porciu použijeme polovicu avokáda.

Pokiaľ máte chuť na šalát bez mäsa, kliknite tu!