Škorica je u nás doma tak obľúbená, že ju kupujeme takmer na kilá. Najmä v zime, pretože toto korenie je známe tým, že dokáže prehriať celé telo. V zime si zvykneme uvariť niekoľko litrov teplého čaju, k tomu niečo sladké na zahryznutie a pri jednom stole s deťmi vyrábame papierovú reťaz na vianočný stromček a iné ozdoby. A práve škoricové slimáky sú najobľúbenejšou pochúťkou nielen detí, ale aj dospelých u nás v rodine. Vždy pečiem dva plechy, aby sa dostalo každému a zostalo aspoň niečo na druhý deň.
Škoricové slimáky
Postup
- Najskôr do veľkej misy dáme múku, v ktorej urobíme jamku. Do nej rozdrobíme droždie, pridáme štipku cukru a zalejeme trochou vlažného mlieka na cesto. Misu prikryjeme čistou utierkou a necháme asi 15 minút odpočívať. Pokiaľ nájdeme v dome teplejšie miesto, kvások vzíde rýchlejšie.
- Ku kvásku teraz môžeme pridať zvyšok surovín na cesto. Zvyšok mlieka, maslo izbovej teploty, cukor a soľ. Všetko premiešame a hnetieme. Prácu si samozrejme môžeme uľahčiť hnetacím mixérom. Hnetenie bude trvať niekoľko minút, až nám vznikne vláčne cesto, ktoré sa nelepí.
- Vymastíme si čistú misku trochou oleja, vyklopíme do nej cesto, potrieme ho zľahka aj navrchu a znovu prikryjeme utierkou. Pokiaľ to ide, necháme ho kysnúť na čo najteplejšom mieste. Kým nezdvojnásobí svoju veľkosť, tak asi 1 hodinu.
- Medzitým si rozpustíme maslo na plnku. Pripravíme cukor a škoricu k pracovnej doske, na ktorej budeme cesto vaľkať. Nemusíme ju poprašovať múkou. Cesto sa vďaka oleju nebude lepiť. Vyšší plech si vystelieme papierom na pečenie.
- Po vykysnutí cesto na doske rozvaľkáme na tenký plát. Ten potrieme rozpusteným maslom, posypeme škoricou a cukrom a zavinieme ho ako roládu.Na krájanie slimákov použijeme obyčajnú niť. Tento trik nám zaručí pekné a úhľadné kúsky. Slimáky ukladáme na plech s malým odstupom od seba. Ešte pred a popri pečení budú zväčšovať svoj objem.
- Slimáky takto necháme pred pečením odpočívať niekoľko minút a medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov Celzia.
- Škoricové slimáky pečieme asi 25 minút do zlatista.
- Počas pečenia si v miske zmiešame suroviny na polevu a metličkou ju vyšľaháme.
- Po vybratí z rúry nechajme slimáky chvíľku oddýchnuť a môžeme polievať polevou. Ak sa vám poleva zdá príliš tuhá, kedykoľvek ju môžete ľahko rozohriať nad vodným kúpeľom alebo na 10 sekúnd v mikrovlnnej rúre.