Myslíte, že recept na škótske vajce pochádza zo Škótska? Originálny recept je vraj z Indie. Tam sa mäsovým guliam so skrytým vajcom hovorí kofta. Ak nemáte po ruke klobásové mäso, môžete improvizovať a ochutiť mleté mäso korením podľa svojej chuti.
Škótske vajce je ukryté v dobre ochutenom mletom mäse
- Najskôr dáme variť vajcia. Na dno hrnca dáme trochu vody, vajcia nebudú úplne ponorené, stačí výška vody asi 1,5cm. Keď voda začne vrieť, vložíme do nej vajcia. Vkladáme ich opatrne, aby nám pri náraze nepraskli. Hrniec prikryjeme pokrievkou a vajcia varíme takto v pare asi 6 minút. Potom ich ako obvykle v hrnci schladíme studenou vodou, v ktorej ich ešte nejakú dobu necháme stáť. Potom ich ošúpeme pod tečúcou vodou a osušíme kuchynským obrúskom.
- Pripravíme si mäsovú zmes. Ak použijeme zmes na klobásky, už ju nemusíme ďalej koreniť. Ale ak pracujeme s čerstvým mletým mäsom, zmiešame ho v mise so soľou, korením, cesnakom, petržlenovou vňaťou, mletým feniklom, horčicou a muškátovým orieškom. Ak nemáme mlynček na korenie, korenie roztlčieme v mažiari.
- Z mäsa si na tácku spravíme 8 rovnakých kopčekov mäsa, zatiaľ nemusia byť nijako úhľadné. Dôležitá je len rovnaká veľkosť. Po jednom ich potom vkladáme medzi kuchynskú fóliu a rukou potlačíme. Získame tak malý plát, na ktorý potom už bez fólie položíme vajcia a rukami to vajce zakryjeme mäsom. Ak mäso nie je príliš tvárne, pomôže, keď si ruky namočíme do studenej vody.
- Obalené vajcia ešte po jednom obalíme v trojobale, teda v hladkej múke, v rozšľahanom vajci s trochou soli a strúhanke.
- V hlbšom menšom hrnci rozohrejte olej na 185 stupňov Celzia a mäsové gule v ňom vyprážame cca 5 až 6 minút. Samozrejme ich nevyprážame všetky naraz, len ako nám veľkosť hrnca dovolí, tak 2 – 3 kusy. Po vypražení ich vyberieme na kuchynský obrúsok a pred servírovaním počkáme ešte 5 minút.
- Servírovať ich môžeme s majonézou, zmiešanou s trochou dijonskej horčice. Vajcia s fašírkou však môžete pripraviť atraktívne aj v bábovkovej forme.
Vajcia ako ideálna potravina?
Bielkoviny vo vajíčkach obsahujú predovšetkým bielky, zatiaľ čo žĺtok obsahuje predovšetkým tuky, nenasýtené – omega-3 mastné kyseliny a spomínaný cholesterol. Ten je oprávneným strašiakom a nepriateľom zdravej stravy. Neznamená to však, že by sme sa mali vzdať vajec … Tu nájdete pokračovanie článku : Vajcia v našej strave