Sladké jednohubky

Sladké jednohubky bez cukru

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 200 g mäkkého masla (alebo rastlinného tuku) (hľadajte v letáku BILLA)
  • štipka soli
  • 150 g medu
  • kôra z polovice citróna (ideálne v bio kvalite)

Na ozdobenie:

  • 1 rozšľahané vajíčko na potretie
  • 50 g kešu orieškov (ak máte radi iné orechy, použite tie)
Ingrediencie
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 200 g mäkkého masla (alebo rastlinného tuku) (hľadajte v letáku BILLA)
  • štipka soli
  • 150 g medu
  • kôra z polovice citróna (ideálne v bio kvalite)

Na ozdobenie:

  • 1 rozšľahané vajíčko na potretie
  • 50 g kešu orieškov (ak máte radi iné orechy, použite tie)

Tieto sladké jednohubky bez cukru si môžete dať, aj keď ste si na Nový rok predsavzali, že zhodíte pár kíl alebo si len doprajete zdravšie jedlo. 

Sladké jednohubky bez cukru

Blíži sa nám Nový rok a s ním prídu aj staré dobré predsavzatia, rôzne diéty a sľuby, ktoré sa niekedy len veľmi ťažko dodržiavajú. Budem viac športovať, budem menej jesť, už nič sladké…ale potom to príde. Ku kávičke sa človeku zažiada nejaká sladká drobnosť….Ak patríte k tým, ktorí si nevedia odpustiť po dobrom jedle sladký dezert, a zároveň by ste chceli obmedziť cukor, potom je dnešný recept práve pre vás. Sladké jednohubky zo špaldovej múky, ktoré neobsahujú cukor.

Postup
  1. Na cesto zmiešame múku, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ, maslo a med. Zľahka ho premiesime, aby sa všetky suroviny spojili do hladka. Nemiesime príliš silno, inak by boli jednohubky príliš tuhé.
  2. Cesto vytvarujeme do valčeka, ktorý zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky stuhnúť, asi na jednu hodinu.
  3. Cesto sa dá pripraviť aj dopredu a nechať uložené v chladničke niekoľko dní, pred použitím ho potom treba na 15 minút vybrať z chladničky a nechať pri izbovej teplote, aby trochu popustilo.
  4. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si plechy na pečenie (dva budú stačiť), ktoré vystelieme papiermi na pečenie.
  5. Z valčeka cesta nakrájame kúsky, ktoré vytvarujeme do guličiek o niečo menších ako vlašský orech. Poukladáme na plech, celou dlaňou ich mierne stlačíme.
  6. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a na každý koláčik vtlačíme kešu oriešok.
  7. Pečieme asi 15 minút do zlatohneda. Jednohubky necháme pred konzumáciou úplne vychladnúť.

Jednohubky sú praktická vec, ktorú sa oplatí mať po ruke, najmä v čase sviatkov a častých návštev. Medové jednohubky zo špaldovej múky sú zároveň zdravšou alternatívou keksíkov a sladkostí, ktoré môžete bez výčitiek pribaliť aj deťom do škôlky alebo do školy.

Na našej stránke receptykulinarium.sk nájdete mnoho ďalších skvelých receptov. Tak na čo čakáte?