Slané praclíky recept: jednoduché cesto, nenáročné na prípravu, ktoré si možno pripraviť zopár dní v predstihu a uskladniť v chladničke. Hodia sa na domáce chrumkanie, ale aj pre návštevy k vínu alebo na oslavy.
Slané praclíky recept
Postup:
- V mise dobre premiešame polohrubú múku s práškom do pečiva a soľou.
- Pridáme 150 g nastrúhaného syra, 250 g rastlinného tuku alebo masla, ktoré nastrúhame, aby sa nám s cestom ľahšie pracovalo.
- Napokon vlejeme šľahačku a zo všetkých prísad vypracujeme kompaktné cesto.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočinúť aspoň 1-2 hodiny. Po vychladnutí sa s cestom bude oveľa lepšie pracovať a bude menej lepivé.
- Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi pol cm a vykrajujeme praclíky (resp. ľubovoľné tvary), ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Praclíky potrieme rozšľahaným vajíčkom, natretou stranou ich položíme na nastrúhaný syr (ktorý sa na pečivo pekne nalepí bez toho, aby sa trúsil po plechu), môžeme ešte dodatočne posypať celou rascou.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 15 minút do zlatova.
Hotové slané praclíky necháme vychladnúť. Aj v tejto podobe dlho vydržia a netreba ich ani špeciálne skladovať. Preto si ich môžeme napiecť dopredu a v uzavretej krabici prečkajú až do silvestrovských osláv. Z tejto dávky nám vyšli približne 4 plné plechy slaného pečiva. Tak neváhajte a pustite sa do toho. 🙂
Tento recept využijete napr. po sladkých vianočných dobrotách. Na novoročné oslavy treba trochu zmeny a aj tí, ktorí budú mať málo času na prípravy, zvládnu naše praclíky „ľavou zadnou“.