Ak ste ešte nepočuli o chačapuri, tak čítajte ďalej. Pochádza z Gruzínska a je to jednoduchý slaný koláč plnený syrom. Receptov naň je nespočetne veľa, takže je veľmi ťažké povedať, ktorý je ten pravý originál. V Gruzínsku sa najčastejšie plní zmesou syrov, z ktorých najvýraznejší je syr suluguni, podobný nášmu eidamu.
Jednoduchý slaný koláč, ktorý sa hodí aj k polievke, či šalátu
Výborne chutí naplnený napr. balkánskym syrom, goudou či čedarom. Náplň je tiež možno oživiť nasekanými bylinkami, jarnou cibuľkou, či pre odvážnejších čili papričkami. Možností je veľa, stačí si vybrať. Chačapuri je výbornou voľbou k akejkoľvek polievke, alebo ho môžme podávať len tak so šalátom, napr. takýmto cviklovým dipom. V každom prípade, najlepšie chutí čerstvo upečený. Vyskúšajte, doma si ho určite obľúbite 🙂
- Cviklu uvaríme aj so šupkou vcelku do mäkka. Necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Primiešame jogurt, smotanu, nasekané orechy a pretlačený strúčik cesnaku. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Odložíme do chladu.
- Do misky preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame. Vyhĺbime jamku, nasypeme do nej sušené droždie /alebo namrvíme čerstvé/ spolu so štipkou cukru. Zalejeme trochou vlažného mlieka, misu prikryjeme čistou utierkou a necháme vzísť kvások. Trvá to asi 10 minút.
- Potom prilejeme zvyšok mlieka, rozpustené maslo a prešľahané vajíčka (z ktorých si troška odlejeme na potieranie placiek). Vymiesime nelepivé cesto, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť 1 hodinu.
- Medzitým si do misky nadrobíme balkánsky syr, nahrubo nastrúhame tvrdý syr a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Môžeme ochutiť mletým čiernym korením.
- Rúru zohrejeme na 250 °C.
- Vykysnuté cesto, preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti. Z každej vyformujeme okrúhlu placku s priemerom asi 30 cm, posypeme polovicou syrovej náplne a okraje prehneme cez náplň. Dobre postláčame a vyformujeme bochník.
- Preložíme ho na plech s papierom na pečenie a rukami opatrne roztláčame do strán, až je placka 1 cm hrubá. Dávame pozor aby sa cesto nepretrhlo, syrová náplň by nám mohla v rúre vytiecť.
- Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a černuškou a vložíme do rúry a pečieme do zlata 10 -12 minút.
- Po vybratí z rúry slaný koláč potrieme maslom a prikryjeme na 5 minút, napr. väčším plechom na pečenie. Po vychladnutí krájame na trojuholníky a podávame s cviklovým dipom.
Pokiaľ sa vám recept páčil, navštívte našu stránku receptykulinarium.sk a vyskúšajte stovky ďalších.