Čas vypekania vianočného pečiva je v plnom prúde a popri všetkých tých sladkostiach nám často nevychádza čas uvariť niečo dobré. Keď už je tá rúra vyhecovaná, vyskúšajte svojej rodine pre zmenu upiecť niečo slané! Výbornou voľbou je slaný koláč – plnená brioška. Zasýti a chutí výborne za tepla aj na studeno, takže ideálny ako večera, ale aj nasledujúci deň na raňajky, či desiatu. A nemusíte deťom robiť sendviče – všetko je už zabalené vo vnútri briošky 😉 Brioška naslano bude tiež hviezdou silvestrovskej párty, len nezabudnite urobiť dvojnásobné množstvo, aby sa ušlo každému 😉
Jemný slaný koláč s plnkou
Brioškové cesto je veľmi jemné, maslové a pracuje sa s ním veľmi dobre. Jeho tajomstvo je v múke – použite hladkú chlebovú múku a trošku hladkej múky. Uvidíte, že budete briošku piecť oveľa častejšie.
- Z mlieka a droždia pripravíme kvások.
- V miske robota zmiešame obe múky a premiešme so soľou. Pridáme kvások a 4 prešľahané vajíčka (z ktorých si odložíme trošku na potretie). Začneme spracovávať cesto (pomocou hnetacého háku), keď sa všetko spojí, po častiach pridávame maslo a poriadne ho do cesta zapracujeme. Miesime, kým nie je cesto lesklé a hladké. Misku zakryjeme fóliou a necháme v teple vykysnút (cca 1 hodinu).
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti a z každej vyvaľkáme obdlžník hrubý 1 a ½ cm. Každý obložíme plátkami šunky, salámy, kúskami mozzarelly a lístkami bazalky. Posypeme troškou oregana a z dlhšej strany zavinieme ako roládu. Tú pozdlžne rozkrojíme a zapletieme. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme fóliou a necháme 30-40 minút podkysnúť. Rúru vyhrejeme na 200 °C.
- Vykysnuté rolády potrieme vajíčkom, posypeme strúhaným parmezánom a vložíme do rúry. Pečieme do zlata približne 25 minút.