Slivkové gule sú symbolom záveru leta. Sú takou sladkou sezónnou rozlúčkou s prázdninami. Mnohí by sme však mohli jesť celý rok, že :-)? Ak nemáte radi slivky, môžete ich naplniť aj iným ovocím. U nás ešte bodujú jahody a marhule.
Slivkové gule s tvarohom – sladká rozlúčka s letom
- Nebude to úplne bez práce, ale nie je sa čoho báť. Zvládne to každý. Než začneme, pripravíme si väčší hrniec so studenou vodou, ktorý počas prípravy privedie vodu do varu.
- V mise kuchynského robota zmiešame suroviny na knedle: mäkký tvaroh, vajcia, hrubú múku a soľ.
- Necháme robot vymiešať hladké cesto. Samozrejme, môžeme ho vypracovať aj ručne. Keď je cesto hotové, necháme ho chvíľu v sáčku oddýchnuť a zatiaľ si pripravíme slivky.
- Čerstvé slivky umyjeme, zbavíme jadra a odstopkujeme. Mrazené nemusíme rozmrazovať, po uvarení by už boli príliš mäkké.
- Cesto rozdelíme na rovnako veľké časti (podľa veľkosti ovocia) a z jednotlivých častí rukami vymodelujeme gule. Každú guľu potom roztlačíme dlaňami. Do stredu vložíme ovocie a okolo obalíme cestom. Vznikne nám nepravidelná guľa / knedlička, ktorú ešte pomocou dlaní trochu upravíme.
- Vytvarované knedle dáme variť do vriacej vody na 5 minút. Potom ich z vody opatrne dierovanou naberačkou vyberieme. Dávame však pozor, aby sa nám nezlepili. Ak ich chceme ukladať na kopu, môžeme ich potrieť tenkou vrstvou masla.
- Pred servírovaním ešte zmiešame strúhanku, cukor, rozpustené maslo a škoricu. Zmes by mala byť sypká tak akurát.
- Môžeme si tiež na servírovanie pripraviť nastrúhaný tvrdý tvaroh s práškovým cukrom a trochou rozpusteného masla. Dobrú chuť !