Slivkove gule

Slivkové gule s tvarohom

 | 

257

 receptov

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie

Na knedle:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 200 g ovocia čerstvého alebo mrazeného
  • 1 vajce
  • 150 g hrubej múky
  • Štipka soli

Na posýpku:

  • 50 g strúhanky
  • 50 g masla (hľadajte v letáku BILLA)
  • ½ hrnčeka cukru kryštál
  • 2 lyžičky škorice a / alebo strúhaný tvrdý tvaroh, rozpustené maslo a práškový cukor
Ingrediencie

Na knedle:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 200 g ovocia čerstvého alebo mrazeného
  • 1 vajce
  • 150 g hrubej múky
  • Štipka soli

Na posýpku:

  • 50 g strúhanky
  • 50 g masla (hľadajte v letáku BILLA)
  • ½ hrnčeka cukru kryštál
  • 2 lyžičky škorice a / alebo strúhaný tvrdý tvaroh, rozpustené maslo a práškový cukor

Slivkové gule sú symbolom záveru leta. Sú takou sladkou sezónnou rozlúčkou s prázdninami. Mnohí by sme však mohli jesť celý rok, že :-)?  Ak nemáte radi slivky, môžete ich naplniť aj iným ovocím. U nás ešte bodujú jahody a marhule.

Slivkové gule s tvarohom – sladká rozlúčka s letom

 

 

 

  1. Nebude to úplne bez práce, ale nie je sa čoho báť. Zvládne to každý. Než začneme, pripravíme si väčší hrniec so studenou vodou, ktorý počas prípravy privedie vodu do varu.
  2. V mise kuchynského robota zmiešame suroviny na knedle: mäkký tvaroh, vajcia, hrubú múku a soľ.
  3. Necháme robot vymiešať hladké cesto. Samozrejme, môžeme ho vypracovať aj ručne. Keď je cesto hotové, necháme ho chvíľu v sáčku oddýchnuť a zatiaľ si pripravíme slivky.
  4. Čerstvé slivky umyjeme, zbavíme jadra a odstopkujeme. Mrazené nemusíme rozmrazovať, po uvarení by už boli príliš mäkké.
  5. Cesto rozdelíme na rovnako veľké časti (podľa veľkosti ovocia) a z jednotlivých častí rukami vymodelujeme gule. Každú guľu potom roztlačíme dlaňami. Do stredu vložíme ovocie a okolo obalíme cestom. Vznikne nám nepravidelná guľa / knedlička, ktorú ešte pomocou dlaní trochu upravíme.
  6. Vytvarované knedle dáme variť do vriacej vody na 5 minút. Potom ich z vody opatrne dierovanou naberačkou vyberieme. Dávame však pozor, aby sa nám nezlepili. Ak ich chceme ukladať na kopu, môžeme ich potrieť tenkou vrstvou masla.
  7. Pred servírovaním ešte zmiešame strúhanku, cukor, rozpustené maslo a škoricu. Zmes by mala byť sypká tak akurát.
  8. Môžeme si tiež na servírovanie pripraviť nastrúhaný tvrdý tvaroh s práškovým cukrom a trochou rozpusteného masla. Dobrú chuť !