Že neviete, čo so slivkami? Dali by ste si niečo s makom? Slivkový koláč s makovou drobenkou je luxusná verzia tradičného koláča z konca leta.
Slivkový koláč so skvelou makovou drobenkou
- Rozohrejeme si rúru na 180 °C. Formu na pečenie vymažeme tukom, prípadne na dno dáme papier na pečenie.Ak použijeme čerstvé slivky, najprv ich dobre umyjeme, prepolíme ich napoly a zbavíme kôstok. Ak použijeme slivky Zavarené zlejeme vodu a nechám jej chvíľku odpočívať na sitku.
- Do veľkej misy dáme preosiatu múku, prášok na pečenie, cukor, vanilku, soľ a všetko dobre premiešame. Do zmesi pridáme jogurt mlieko olej vajcia a znova všetko dobre premiešame.
- Hotové cesto nalejeme do formy na pečenie. Na cesto rovnomerne navŕšime slivky.
- Ako posledný si pripravíme makovú strúhanku. Príprava je jednoduchá zmiešame všetky suroviny na makovú strúhanku vo veľkej mise a rukách alebo v kuchynskom robote z nich vypracujeme sypkú zmes.
- Nakoniec makovú strúhanku rovnomerne rozprestrieme na povrchu koláča a ten potom dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 ° C asi tak na 40 min.
- Hotový koláč po vybratí z rúry necháme ešte veľmi dobre vychladnúť, až potom ho vyberieme z formy, nakrojíme a môžeme servírovať. Dobrú chuť.
- Slivkový koláč z krehkého cesta, alebo ak chcete slivková galetka, je tiež skvelý tip na jednoduchý a rýchly koláč zo sliviek. Nepotrebujete naň ani formu. Ovocie môžete obmienať podľa sezóny, ovocná galetka je výborná aj s jahodami a rebarborou, višňami či broskyňami. A keďže záveru leta kraľujú slivky, ukážeme si ako pripraviť lahodnú slivkovo-mandľovú galetku.