Slivkovy kolac s makovou drobenkou

Slivkový koláč s makovou drobenkou

 | 

257

 receptov

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

Na makovú posýpku:

Na cesto na 24 cm formu:

Ingrediencie

Na makovú posýpku:

Na cesto na 24 cm formu:

Že neviete, čo so slivkami? Dali by ste si niečo s makom? Slivkový koláč s makovou drobenkou je luxusná verzia tradičného koláča z konca leta.

Slivkový koláč so skvelou makovou drobenkou

  1. Rozohrejeme si rúru na 180 °C. Formu na pečenie vymažeme tukom, prípadne na dno dáme papier na pečenie.Ak použijeme čerstvé slivky, najprv ich dobre umyjeme, prepolíme ich napoly a zbavíme kôstok. Ak použijeme slivky Zavarené zlejeme vodu a nechám jej chvíľku odpočívať na sitku.
  2. Do veľkej misy dáme preosiatu múku, prášok na pečenie, cukor, vanilku, soľ a všetko dobre premiešame. Do zmesi pridáme jogurt mlieko olej vajcia a znova všetko dobre premiešame.
  3. Hotové cesto nalejeme do formy na pečenie. Na cesto rovnomerne navŕšime slivky.
  4. Ako posledný si pripravíme makovú strúhanku. Príprava je jednoduchá zmiešame všetky suroviny na makovú strúhanku vo veľkej mise a rukách alebo v kuchynskom robote z nich vypracujeme sypkú zmes.
  5. Nakoniec makovú strúhanku rovnomerne rozprestrieme na povrchu koláča a ten potom dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 ° C asi tak na 40 min.
  6. Hotový koláč po vybratí z rúry necháme ešte veľmi dobre vychladnúť, až potom ho vyberieme z formy, nakrojíme a môžeme servírovať. Dobrú chuť.
  7. Slivkový koláč z krehkého cesta, alebo ak chcete slivková galetka, je tiež skvelý tip na jednoduchý a rýchly koláč zo sliviek. Nepotrebujete naň ani formu. Ovocie môžete obmienať podľa sezóny, ovocná galetka je výborná aj s jahodami a rebarborou, višňami či broskyňami. A keďže záveru leta kraľujú slivky, ukážeme si ako pripraviť lahodnú slivkovo-mandľovú galetku.
  8. slivkova galetka