slivkový koláč

Slivkový koláč s posýpkou a so škoricou

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Suroviny na 1 koláč:

  • 1 šálka hladkej múky (alebo hladkej špaldovej)
  • 1 šálka  krupice
  • 1 šálka práškového cukru
  • ½  šálka oleja
  • 1 šálka mlieka
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 2 vajíčka
  • odkôstkované slivky
  • štipka soli

Na posýpku:

  • 3 lyžice masla
  • 50 g hnedého cukru
  • 1-2 lyžičky mletá škorica
  • 50 hrubej múky
Ingrediencie

Suroviny na 1 koláč:

  • 1 šálka hladkej múky (alebo hladkej špaldovej)
  • 1 šálka  krupice
  • 1 šálka práškového cukru
  • ½  šálka oleja
  • 1 šálka mlieka
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 2 vajíčka
  • odkôstkované slivky
  • štipka soli

Na posýpku:

  • 3 lyžice masla
  • 50 g hnedého cukru
  • 1-2 lyžičky mletá škorica
  • 50 hrubej múky

Máme pre vás opäť skvelý recept na koláč 🙂  Tentokrát slivkový koláč s posýpkou. Žiadna zdĺhava príprava, miesenie, či kysnutie cesta. Tento koláč budete mať hotový rýchlejšie než by ste čakali. Slivkový koláč je šťavnatý, má zaujímavú textúru vďaka krupici a chrumkavá škoricová posýpka mu dá zaujímavú chuť. Ak chcete mať koláčik vyšší, tak ako na fotke, pečte ho v menšej forme (my sme použili 30×20 cm) ak máte radi tenšie cesto a viac ovocia, použite väčší plech napr. 38×25 cm a pridajte viac ovocia.

Chrumkavý slivkový koláč

Postup

  1. V menšej miske zmiešame studené maslo s cukrom, škoricou a hrubou múkou (alebo krupicou). Prstami rozmrvíme zmes na mrveničku, ktorá pripomína mokrý piesok. Odložíme bokom najlepšie do chladničky.
  2. Rúru zohrejeme na 180 °C. Plech vymastíme maslom a vysypeme múkou (ak chcete mať koláčik vyšší, tak ako na fotke, pečte ho v menšej forme – 30×20 cm, ak máte radi tenšie cesto a viac ovocia, použite väčší plech napr. 38×25 cm a pridajte viac ovocia).
  3. Slivky umyjeme, odstránime kôstky a rozpolíme.
  4. Vo väčšej miske zmiešame múku, krupicu, cukor a štipku soli. Pridáme mlieko, olej, vajíčka a všetko premiešame ručným mixérom, alebo metličkou dohladka.
  5. Riedke cesto nalejeme na pripravný plech a obložíme nahusto slivkami. Povrch posypeme škoricovou mrveničkou a dáme piecť. Pečieme približne 30-35 minút do zlata.
  6. Hotový koláč necháme vychladnúť.
  7. Tip: Koláč je výborný aj s iným ovocím, vyskúšajte napr. marhule a namiesto škorice pridajte do mrveničky mleté mandle. Mimo sezóny sa dá samozrejme použiť aj ovocie mrazené.

 

Články z nášho magazínu o potravinách:

Ako nalákať vaše dieťa na zdravé stravovanie?

Ak chcete žiť zdravo, vyhnite sa týmto raňajkám

Malé deti sú veľmi vyberavé. Niektoré nezjedia cestoviny, iné ryžu, ďalšie zase nedá do úst ovocie a zeleninu. Vy ale chcete, aby bolo zdravé a podľa toho sa aj stravovalo. Ako to ale docieliť?Čítať ďalej Pokiaľ nechcete byť počas celého dňa hladní, dajte si poriadne raňajky. Mali by byť bohaté na bielkoviny, zdravé tuky a vlákninu. V prípade, že si doprajete nezdravé raňajky, je možno lepšie raňajky vynechať. Toto sú niektoré nápoje a jedlá, ktoré spadajú pod “nezdravé”.Čítať ďalej