Slonia slza je zákusok našich mám. Je stále obľúbený. Veď kto by už odolal dokonalej kombinácii orechov, čokolády a banánov.
Slonia slza plná obľúbených dobrôt
- Najskôr vyšľaháme žĺtky s cukrom do hustej peny. Na striedačku priemešavame tuhý sneh z bielkov a preosiatú múku s kakaom a práškom do pečiva. Vylejeme na veľký plech, vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180 °C asi 15 minút.
- Horúcu piškótu necháme chvíľu vychladnúť na plechu, potom ju preklopíme na vlhkú utierku a preložíme pozdĺžne, pričom stred vystužíme valčekom alebo pokrčeným a zrolovaným papierom na pečenie. Takto necháme úplne vychladnúť a potom z nej papier opatrne stiahneme. Je to malý trik, aby sa vám cesto pri plnení nezlomilo a funguje to dokonale.
- Medzitým si nachystáme krém: Mleté orechy zaparíme horúcim mliekom a premiešame. Necháme vychladnúť.
- Zmäknuté maslo vyšľaháme, pridáme cukor, vanilkový cukor a zašľaháme. Nakoniec zašľaháme aj orechy. Časťou krému natrieme vnútro rolády, do stredu položíme celé banány (snažíme sa ich ukladať rovno, prípadne ich zrežeme) a doplníme krémom (dve lyžice si odložíme). Roládu spojíme a vytvoríme tvar slzy. Zvyšným krémom potrieme povrch rolády a dáme stuhnúť do chladničky.
- Čokoládu nalámeme na kúsky, zalejeme horúcou smotanou a metličkou rozmiešame do hladka, čokoláda sa musí úplne rozpustiť. Roládu položíme na mriežku, a prelejeme pripravenou polevou.
- Necháme odkvapkať (pod mriežku je dobré dať papier na pečenie) a dáme do chladničky odležať.
- Aby poleva pri krájaní nepraskala, krájame nožom namočeným v horúcej vode.
- Slonia slza je stále obľúbený dezert “starých čias” a ruku na srdce, kombinácia hustej šľahačky, orechov, čokolády a banánov bude populárna vždy.
- Ak ste fanúšikmi ďalších klasických dezertov ponúkame vám foto recept aj na Opitého izidora alebo recepty na klasické najlepšie cestá na ovocné koláče.
- Alebo Kakaový závin k rannému kakavku, či kávičke ako od babičky?
- Naša blogerka Miša zo Sisters Bakery vám ponúka fotorecepty na tradičnejšie koláče z tohoto regiónu.