Smatankový koláč z múky, smotany, droždia a zemiakov je vynikajúci len tak k vínku, alebo ako večera s pohárom mlieka, či príloha k hustej polievke. Z obyčajných surovín a predsa skvelý a výnimočný.
Smatankový koláč s chuťou smotany a zemiakov je slovenské gurmánske prekvapenie
- Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame najemno.
- Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame. Pridáme kvások, olej a žĺtok. Ručne alebo robotom spracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme ho pod utierkou na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok. Potom ho preložíme na pracovnú dosku a vyvaľkáme na kruh o niečo väčší ako je forma.
- Rúru zohrejeme na 180 °C. Cesto preložíme do vymastenej formy, okraje trochu vydvihneme a necháme zakryté ešte 20 minút kysnúť.
- Zo zemiakov, kyslej smotany, oleja vymiešame plnku, ochutíme soľou, korením a drvenou rascou. Môžeme pridať aj bylinky. Plnku nanesieme na cesto, uhladíme a dáme piecť. Pečieme približne 30-35 minút do zlata.
- Necháme vychladnúť a posypeme čerstvými bylinkami. Tip: koláč môžeme upiecť aj na plechu, len treba zdvojnásobiť dávku surovín.