Pokiaľ špargľu v obchode stále obchádzate, vyskúšajte náš recept a špargľa bude patriť medzi vaše najobľúbenejšie jedlá. Lahodná chuť a jednoduchá príprava je to pravé aj pre vyťažených ľudí a náročných jedákov.
Sezónna klasika – špargľa s holandskou omáčkou
Postup
- Špargľu zbavíme zhrubnutej šupky a uvaríme ju do chrumkava v osolenej vode.
- Zemiaky uvaríme, premiešame s maslom a posypeme petržlenovou vňaťou.
- V panvičke roztopíme maslo.
- Pripravíme si omáčku: 2 žĺtky vyšľaháme vo vandli so soľou a korením. V hrnčeku povaríme víno s citrónovou šťavou a po troške ju prilievame k žĺtkom. Potom dáme vandlík nad paru a šľaháme do bodu, keď začnú žĺtka tuhnúť. Odstavíme z ohňa a pridáme roztopené maslo, ale len po troškách a rýchlo šľaháme.
- Špargľu prelejeme omáčkou, pridáme šunku a zemiaky a podávame.
Špargľa – kráľovská zelenina
- Obrovskou výhodou špargle oproti inej zeleniny je fakt, že rastie veľmi rýchlo, a tak nemusia poľnohospodári jej rast podporovať chemickými látkami.
- Okrem toho podporuje chudnutie, obsahuje málo kalórií a pritom vysoký obsah vlákniny. Rýchlo vás zasýti, je to potravina vhodná na diétu.
- Ak čakáte bábätko, neváhajte s jej konzumáciou ani sekundu. Obsahuje vitamín B9 a M, ktoré sú pre tehotné ženy veľmi nápomocné. Chráni totiž pred poškodeniami novorodencov.
- Ďalším z pozitív je, že pomáha telu zbaviť sa nadbytočnej soli.
- Prehnali ste to z alkoholom? Dajte si špargľu. Pomáha utláčať symptómy „opice“ a chráni pečeň pred škodlivinami z alkoholu.
- Vďaka špargli budete mať viac energie.
- Skrášľuje pokožku, a to nikdy nie je na zahodenie.
- Posilňuje imunitný systém a slúži ako prevencia voči rakovine.
Veríme, že sa vám recept páčil a jedlo chutilo. Mnoho ďalších receptov nájdete na našej stránke receptykulinarium.sk.