Špargľové rizoto je májová klasika. Keď je krémové a pripravené s maslom, parmezánom a bielym vínom je tento recept na máj doslova na zamilovanie.
Krémové špargľové rizoto
-
Špargľu očistíme tak, že ulomíme drevnaté konce. Hlavičky odkrojíme a dáme bokom, zvyšok nakrájame na kúsky.
-
Do vriacej osolenej vody vhodíme hrášok a kúsky špargle a uvaríme do mäkka, približne 5-6 minút. Scedíme, polovicu rozmixujeme na jemné pyré, zvyšok odložíme bokom.
-
Na širokej panvici zohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom najemno nakrájanú šalotku do sklovita. Pridáme nepremytú ryžu a premiešame, aby sa ryža obalila olejom.
-
Ryžu tiež opečieme do sklovita a pridáme biele víno. Necháme odpariť a postupne po naberačkách prilievame horúci vývar a stále miešame.
-
Vždy ďalšiu naberačku vlejeme až kým sa predchádzajúca nevstrebe do ryže. Asi po 10 minútach pridáme špargľovo-hráškové pyré. Prilievame vývar a miešame, až kým nie je ryža al dente, celkový čas varenia je približne 20 minút. Na posledných 5 minút primiešame kúsky varenej špargle a hrášok.
-
Risotto odstavíme z plameňa, pridáme maslo a strúhaný parmezán a dobre premiešame. Týmto postupom docielime krásne krémovú konzistenciu. Dochutíme mletým čiernym korením a prípadne osolíme, ale opatrne, parmezán je dosť slaný.
-
Na tanieri ozdobíme špargľovými hlavičkami a parmezánom. Podávame vždy čerstvo pripravené. Špargľa pôsobí ako diuretikum, teda odvodňuje. Telo očistí, pôsobí preventívne a pomáha pri infekciách močových ciest.
-
Benefity špargle pre zdravie: Špargľa neobsahuje tuk, má minimum kalórií a je bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov a stopových prvkov. Existuje však oveľa viac dôvodov, prečo by ste sa jej mali najesť dosýta. Znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný tlak a zlepšuje látkovú výmenu. Fytochemikália, ktorú táto zelenina obsahuje, má protizápalové účinky, pomáha pri úľave s artritídou a reumatizmom.