špenátová polievka s vajcom

Špenátová polievka so strateným vajíčkom

 | 

257

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na 4 porcie polievky:

Na stratené vajcia:

  • 4 vajcia
  • ocot

 

Ingrediencie

Na 4 porcie polievky:

Na stratené vajcia:

  • 4 vajcia
  • ocot

 

Na jarný stôl určite patrí niečo zelené. Na ten predsviatočný, pred Veľkou nocou, určite patrí špenátová polievka s vajcom. Prekvapte tento krát rodinu a skúste, ako efektná je špenátová polievka so strateným vajíčkom. Pripraviť stratené vajíčko, alebo “egg benedict” nie je vôbec náročné. Z obyčajnej špenátovej polievky, tak urobíte zážitok.

Tradičná špenátová polievka s vajcom

  1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a ponoríme do studenej vody, aby nezhnedli, kým si pripravíme ostatné suroviny.
  2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame najemno.
  3. V hrnci, na miernom ohni, zohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu. Potom pridáme nakrájané zemiaky a aj tie jemne s cibuľkou opečieme. Potom všetko jednoducho zalejeme vývarom a varíme na miernom ohni v prikrytom hrnci do zmäknutia zemiakov.
  4. Keď budú zemiaky mäkké, pretlačíme do hrnca, cez pretláčač, olúpaný cesnak a pridáme umytý špenát. Zľahka premiešame a vypneme sporák. Ak by sme varili ďalej, prišli by sme o všetky cenné látky špenátu. Pri špenáte je totiž dôležité, aby tepelná príprava prebiehala pokiaľ možno čo v najkratšej dobe.
  5. Ručným mixérom potom polievku starostlivo premixujeme, aby sme docielili hladkú konzistenciu, bez kúskov zemiakov alebo špenátu.
  6. Polievku nakoniec, podľa chuti, zjemníme trochou smotany na šľahanie, soľou a korením.
  7. Na stratené vajcia si privedieme v menšom hrnci vodu k varu.
  8. Medzi tým si do malej mištičky opatrne rozklepneme vajcia. Akonáhle začne voda vrieť, sporák stíšime a nalejeme do vody trochu octu. Potom vodu trochu rozmiešame do kruhu a vajcia v miske necháme opatrne skĺznuť do vody. Pokiaľ takto pripravujeme viac vajec, vždy dbáme na to, aby sme ich do vody vkladali čo najrýchlejšie za sebou a nemuseli tak riešiť rozdielne časy prípravy.
  9. Vajcia by vo vode mali samostatne plávať, teda by sa nemali dotýkať a mali by byť úplne ponorené. Po vložení vajec hrniec prikrýjeme pokrievkou a čakáme 3 až 5 minút. Ak pokrievku odklopíme, ľahko zistíme, či je už bielok dostatočne pevný. Ak stále vyzerá priehľadne a skleneno, tak ešte chvíľu počkáme. Vajcia vyberáme dierkovanou naberačkou.
  10. Tip: Špenátová polievka so strateným vajíčkom sa podáva hneď, aby žĺtky vo vajíčkach boli stále trochu tekuté. Dobrú chuť.

Vajcia ako ideálna potravina?

Bielkoviny vo vajíčkach obsahujú predovšetkým bielky, zatiaľ čo žĺtok obsahuje predovšetkým tuky, nenasýtené – omega-3 mastné kyseliny a spomínaný cholesterol. Ten je oprávneným strašiakom a nepriateľom zdravej stravy. Neznamená to však, že by sme sa mali vzdať vajec … Tu nájdete pokračovanie článku : Vajcia v našej strave