Srbské rizoto je úplna klasika – žiadne talianske krémové risotto, ale poctivá porcia ryže, mäsa, hrášku a strúhaného syra. Ak naň zo školskej jedálne nemáte dobré spomienky, týmto receptom si určite mienku o rizote opravíte. Výborne sa k nemu hodia kyslé uhorky, alebo hlávkový šalát v sladkokyslom náleve.
Poctivé srbské rizoto s mäsom, hráškom a strúhaným syrom
- Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď zmäkne, pridáme mleté mäso a opekáme ho do hneda. Potom pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, na kocky nakrájanú papriku a pokračujeme v restovaní.
- Ryžu prepláchneme a necháme odkvapkať.
- K mäsu pridáme paradajkový pretlak, premiešame. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a zasypeme paprikou. Premiešame, prisypeme ryžu a podlejeme vývarom. Dobre premiešame, pridáme hrášok a na slabom plameni dusíme zakryté až kým nie je ryža mäkká. Občas premiešame, ak treba, dolejeme vývar alebo vodu.
- Rizoto podávame s nastrúhaným syrom, čerstvou petržlenovou vňaťou a nakladanou zeleninou.