V horúcom lete sa človeku žiada všetko skôr také odľahčené. Aj sladké. Strúhaný tvarohový koláč je príkladom toho, ako pretvoriť klasický hutnejší koláčik na letnú pochúťku, po ktorej si ešte stále budete vedieť zapnúť gombík, aj keď jej zjete trochu viac, ako ste plánovali. Tajomstvo je v spôsobe prípravy cesta.
Strúhaný tvarohový koláč s čerešničkou na vrchu
Tento letný ľahký koláč vás určite zaujme. Namiesto hutného hrubého cesta použijeme cesta menej a radšej viac ovocno tvarohovej plnky a dokonca, polovicu cesta nastrúhame, aby sme docielili ľahší efekt. Ak máte po ruke zopár čerešní, nenechajte sa prehovárať a vyskúšajte tento vskutku jednoduchý a výborný letný koláč, po ktorom sa len tak zapráši.
Postup
- Postup je ozaj jednoduchý. Všetky suché prísady na cesto najprv spolu dobre premiešame v mise. Pridáme vajíčko, maslo alebo tuk a rukou vypracujeme cesto, ktoré drží dokopy.
- Cesto môžeme hneď ďalej spracovávať, alebo ho napríklad uložíme v potravinovej fólii do chladničky a použijeme neskôr.
- Rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Na dno tortovej formy s priemerom 20 cm natlačíme rukou asi dve tretiny cesta (aj po okrajoch).
- Na plnku vymiešame varechou tvaroh, cukor, vanilku, štipku soli, Zlatý Klas, citrónovú kôru a šťavu. Krém môžeme ešte vylepšiť kúskami čokolády, ktoré len do krému zľahka primiešame.
- Polovicu krému nalejeme na cesto vo forme, na ňu poukladáme odkôstkované a osušené čerešne a zalejeme ich druhou polovicou krému.
- Odloženú tretinu cesta teraz na hrubom strúhladle rovnomerne nastrúhame na plnku tak, aby sme pokryli celú plochu koláča.
- Pečieme v rozohriatej rúre asi 50 minút, aby sa koláč poriadne prepiekol a plnka stuhla.
- Koláč necháme vo forme úplne vychladnúť, až potom ho krájame.