Vo Švédsku majú veľmi pekný každodenný rituál „fika“, čo vo voľnom preklade znamená „čas na kávu a koláč“. Švédske škoricové koláčiky sa na takúto príležitosť skvelo hodia. Dôležitejšie ako nápoj a jedlo je na tomto zvyku práve stretnutie s kamarátmi či kolegami.
Švédske škoricové koláčiky v tvare uzla rozohrejú vašu domácnosť a potešia priateľov
- Mlieko zahrejeme aby bolo vlažné až teplé, a zalejeme ním rozdrobené droždie, zakryjeme a necháme vzísť kvások.
- Medzitým vo veľkej miske prešľaháme mäkké maslo s cukrom, soľou a kardamónom. Pomaly prilievame mlieko s droždím a nakoniec postupne po lyžiciach múku. S múkou pracujeme opatrne, ak jej pridáme príliš veľa, nebudú uzly nadýchané a mäkké.
- Vymiesime jemné cesto, najlepšie ak sa ešte trochu lepí na ruky. Na teplom mieste ho necháme zakryté vykysnúť približne 1 hodinu.
- Na náplň rozpustíme v malom hrnci maslo, pridáme cukor, škoricu, kardamón a polovicu mletých mandlí.Keď je cesto vykysnuté (zdvojnásobilo svoj objem), preložíme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na približne ½ – 1 cm tenký obdĺžnik. Cesto je trochu lepivé a jemné ale dobre sa s ním pracuje. Plát cesta potrieme škoricovo-mandľovým maslom, posypeme zvyšnými mletými mandľami a preložíme : vrchnú tretinu smerom do stredu a podobne aj spodnú tretinu, ako keby sme skladali list do obálky.
- Takto zložené cesto ostrým veľkým nožom nakrájame na približne 2 cm široké kúsky. Každý kúsok stočíme do špirály a zaviažeme do “uzla”. Konce cesta založíme dospodu. Poukladáme na papierom vyložený plech a necháme ešte pol hodinu podkysnúť.
- Medzitým vyhrejeme rúru na 200 °C. Podkysnuté uzly potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme plátkami mandlí (alebo trstinovým cukrom) a pečieme do hneda, približne 13-15 minút, podľa toho, aké sú veľké.
- Horúce preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
- Tip: Výborné sú nielen ku káve, ale aj ako sladké raňajky, napr. s pohárom mlieka alebo kakaa. Do chladného počasia je šálka horúceho čaju či kávy spolu s omamnou vôňou masla, škorice a kardamónu ako stvorená.