svedske skoricove kolaciky

Švédske škoricové koláčiky s mandľami

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie

Suroviny na 18-22 ks (podľa veľkosti):

  • 450-460 g hladkej múky
  • 75 g mäkkého masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžička mletého kardamónu
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia (pol kocky)

Na náplň:

  • 75 g masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • 150 g mletých mandlí (mandľová múka)
  • 1 lyžica škorice
  • 1 lyžička mletého kardamónu
  • 1 vajíčko na potretie
  • Plátky mandlí na ozdobu
Ingrediencie

Suroviny na 18-22 ks (podľa veľkosti):

  • 450-460 g hladkej múky
  • 75 g mäkkého masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžička mletého kardamónu
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia (pol kocky)

Na náplň:

  • 75 g masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • 150 g mletých mandlí (mandľová múka)
  • 1 lyžica škorice
  • 1 lyžička mletého kardamónu
  • 1 vajíčko na potretie
  • Plátky mandlí na ozdobu

Vo Švédsku majú veľmi pekný každodenný rituál „fika“, čo vo voľnom preklade znamená „čas na kávu a koláč“. Švédske škoricové koláčiky sa na takúto príležitosť skvelo hodia. Dôležitejšie ako nápoj a jedlo je na tomto zvyku práve stretnutie s kamarátmi či kolegami.

Švédske škoricové koláčiky v tvare uzla rozohrejú vašu domácnosť a potešia priateľov

 

  1. Mlieko zahrejeme aby bolo vlažné až teplé, a zalejeme ním rozdrobené droždie, zakryjeme a necháme vzísť kvások.
  2. Medzitým vo veľkej miske prešľaháme mäkké maslo s cukrom, soľou a kardamónom. Pomaly prilievame mlieko s droždím a nakoniec postupne po lyžiciach múku. S múkou pracujeme opatrne, ak jej pridáme príliš veľa, nebudú uzly nadýchané a mäkké.
  3. Vymiesime jemné cesto, najlepšie ak sa ešte trochu lepí na ruky. Na teplom mieste ho necháme zakryté vykysnúť približne 1 hodinu.
  4. Na náplň rozpustíme v malom hrnci maslo, pridáme cukor, škoricu, kardamón a polovicu mletých mandlí.Keď je cesto vykysnuté (zdvojnásobilo svoj objem), preložíme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na približne ½ – 1 cm tenký obdĺžnik. Cesto je trochu lepivé a jemné ale dobre sa s ním pracuje. Plát cesta potrieme škoricovo-mandľovým maslom, posypeme zvyšnými mletými mandľami a preložíme : vrchnú tretinu smerom do stredu a podobne aj spodnú tretinu, ako keby sme skladali list do obálky.
  5. Takto zložené cesto ostrým veľkým nožom nakrájame na približne 2 cm široké kúsky. Každý kúsok stočíme do špirály a zaviažeme do “uzla”. Konce cesta založíme dospodu. Poukladáme na papierom vyložený plech a necháme ešte pol hodinu podkysnúť.
  6. Medzitým vyhrejeme rúru na 200 °C. Podkysnuté uzly potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme plátkami mandlí (alebo trstinovým cukrom) a pečieme do hneda, približne 13-15 minút, podľa toho, aké sú veľké.
  7. Horúce preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
  8. Tip: Výborné sú nielen ku káve, ale aj ako sladké raňajky, napr. s pohárom mlieka alebo kakaa. Do  chladného počasia je šálka horúceho čaju či kávy spolu s omamnou vôňou masla, škorice a kardamónu ako stvorená.