Jemná kakaová piškóta, nadýchaný smotanový krém s mandarínkami a príjemne kyselkavé želé sú kombináciou, ktorej nikto neodolá. Ovocný koláč nenáročný na prípravu, suroviny môžete mať kedykoľvek po ruke a zabodujete zvlášť u detí, ktoré zavárané mandarínky milujú.
Svieži ovocný koláč s mandarínkami
Postup
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku preosejeme s kypriacim práškom a kakaom.
- Do žĺtkovej peny na striedačku zamiešavame stierkou múku a sneh. Cesto vylejeme na plech (plech o veľkosti zvnútra 24 x 38 cm) vyložený papierom na pečenie (alebo vymastený tukom a vysypaný múkou), uhladíme a dáme piecť na 180 °C približne na 20 minút. Hotovú piškótu necháme vychladnúť na plechu.
- Krém: Mandarínky scedíme, štavu si odložíme na neskôr. Z kyslej smotany zlejeme prebytočnú tekutinu (smotanu môžeme nechať aj cez noc odkvapkať v chladničke na hustom cedidle – bude ešte hustejšia) a vložíme do misky. Pridáme práškový cukor, vanilkový cukor a odkvapkané mandarínky. Premiešame a natrieme na vychladnutý korpus, ktorý sme predtým potreli džemom. Dáme do chladničky vychladiť a stuhnúť.
- Mandarínková poleva: Šťavu z kompótu dáme do odmerky a dolejeme vodou tak, aby sme mali 650 ml tekutiny. Potom ešte prilejeme 200 ml mandarínkového sirupu (spolu by sme mali mať 850 ml tekutiny). Prelejeme do hrnca, pridáme 2 Zlaté klasy a za stáleho miešania privedieme k varu. Po zhustnutí a prevarení odstavíme a želatínu za stáleho miešania ochladíme. Želé rozotrieme po povrchu koláča, najskôr po okrajoch, potom ním rovnomerne vyplníme aj stred koláča.
- Koláč dáme do chladničky stuhnúť, minimálne na 2 hodiny.