Ak aj vy radi prekvapujete svojich hostí zakaždým niečim novým (tak ako ja :-)) mám pre vás jeden celkom zábavný a efektný nápad na párty – syrový tanier „vianočný stromček“.
Cheeseboard alebo syrový tanier je veľmi jednoduchý, ale zároveň vkusný spôsob ako pohostiť návštevy. Stačí na pekný tanier alebo drevenú dosku uložiť niekoľko druhov syrov, od jemnejších až po chuťovo výrazné (na cheeseboard najradšej používam goudu, ementál, syr comté, rôzne korbáčiky údené aj neúdené, camembert alebo brie, syr s modrou plesňou napr. gorgonzola, potom výrazné druhy ako tvrdý kozí syr, ovčie pecorino alebo parmezán a pod.) a doplniť ich ovocím, napr. hrozno, bobuľové ovocie, v sezóne jahody či černice. Skvelé sú aj sušené plody a orechy. Nezabudnite na kúsky slaných krekrov, tyčiniek alebo plátky bagety k podávaniu – každý si tak môže vybrať podľa svojich preferencií.
Ako pripraviť efektný syrový tanier
- Syry si nakrájame na menšie kocky alebo kúsky, ovocie a bylinky opláchneme, pripravíme si pekný servírovací podnos alebo drevenú dosku, na ktorú budeme syry aranžovať.
- Kúsky syrov ukladáme striedavo s hroznom a čučoriedkami do pyramídy, aby sme dostali tvar vianočného stromčeka – na každú vrstvu dajte jeden druh syra, aby sa hostia nepomýlili – pomocou špáradla a malej menovky môžete syry označiť ich názvami.
- Keď sme so stromčekom spokojní, z vlašských orechov urobíme stromčeku kmeň.
- Vetvičky byliniek si rozdelíme na menšie kúsky a tie potom naaranžujeme pomedzi syry a ovocie aby pripomínali ihličie.
- Ozdobíme nelúpanými mandľami – povedzme, že sú to šišky na strome 🙂
- K syrom si pripravte slané krekry alebo kúsky bagety a ozdobné špáradlá.
Syrový tanier si môžete pripraviť dopredu a uchovávať zakrytý v chladničke. 5-10 minút pred podávaním ho vyberte z chladničky aby sa syry ohriali na izbovú teplotu. Nezabudnite na kvalitné bublinky či víno a užívajte si posledný deň v roku 2018.
Do Nového roka 2019 vám želám len to najlepšie a najchutnejšie! Vaša Elena 🙂