Aj doma si môžete pripraviť rôzne jedlá typické pre africký kontinent, pretože základné ingrediencie sú dostupné aj tu. Vybrali sme pre vás skutočne jednoduché pokrmy z rôznych regiónov. Tanzánske Mayai z hranolčekov a vajíčok vám bude určite chutiť.
Tanzánske Mayai z hranolčekov a omelety
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na tenké dlhé plátky.
- V hlbokej panvici rozohrejte olej, pridajte nakrájané zemiaky a opekajte ich 5 – 7 minút do chrumkava. Zemiaky vyberte z panvice a dajte ich na tanier, dochuťte soľou a odstavte bokom. Vajcia rozšľahajte v miske, pridajte soľ, korenie, lyžicu nasekaného koriandra, čili a cesnakový prášok.
- Odstráňte prebytočný olej z panvice, nechajte si ho v nej asi len polievkovú lyžicu. Vložte vyprážané zemiaky späť na panvicu a nalejte na ne pripravené, ochutené vajíčka. Smažte na strednom stupni, zahrievajte asi 3 minúty. Obsah opatrne prevráťte, posypte zvyšným koriandrom a ešte na 2 minúty orestujte.
- Na omáčku zmiešajte soľ, korenie a jogurt.
- Hranolčeky mayai podávajte s kečupom a jogurtovou omáčkou.
- Tip: Aby sa vám pokrm jednoduchšie obracal, použite veľký tanier a v príhodnej chvíli najskôr panvicu zakryte tanierom, prevráťte jedlo, aby vám ostalo na tanieri, a potom ho vložte späť do hrnca, aby sa opražilo aj na druhej strane.
- Jedna porcia (330 g):
- Energia: 2082 kcal/497,3 kj
- Bielkoviny: 16,9 g
- Tuky: 31,5 g
- Nasýtené tuky: 6,8 g
- Sacharidy: 34,8 g
- Cukor: 11 g
- Vláknina: 3,8 g
- Soľ: 2 g
- Vápnik: 142,9 mg/14 % odd
- Železo: 3,8 mg/32 % odd