Jablkový Tarte Tatin je slávny francúzsky krehký a chrumkavý koláč. U nás ho poznáme aj pod názvom obrátený jablkový koláč. Ak sa nazdávate že domáci je ten najlepší, ponúkame vám jednoduchý recept, ktorý pripravíte aj na panvici, trebárs na chate v jablkovom sade.
Tarte Tatin slávny francúzsky obrátený koláč so sladkými jablkami
- Najprv si pripravíme cesto. Všetky sypké suproviny premiešame, pridáme žĺtok, na kocky nakrájané studené maslo a začneme miesiť. Postupne prilievame studenú až ľadovú vodu a rýchlo spracovávame cesto. Toto cesto sa nazýva aj krehké cesto.
- Vymiesime ho tak, aby sa všetky prísady spojili a vytvorilo sa hladké cesto. To zabalíme do fólie a necháme ho aspoň hodinu v chladničke odpočívať.
- Jablká ošúpeme, odstránime jaderníky a nakrájame ich na hrubšie mesiačiky (asi na osminy). Pokvapkáme ich citrónovou šťavou a necháme ich bokom.
- Rúru rozohrejeme na 120 stupňov.
- Na panvici roztopíme maslo a nasypeme doň kryštálový cukor. Za občasného miešania cukor na slabšom obhni roztápame, kým sa cukor neroztopí a nespojí s maslom. Krátko povaríme, aby sa cukor jemne skaramelizoval.
- Potom do tejto zmesi dáme jabĺčka a krátko ich v zmesi podusíme. Pomocou vidličky jablká usporiadame do kruhu a panvicu vložíme do rozohriatej rúry na 20 minút. Za túto dobu sa jablká šetrne podusia.
- Po 20 minútach vyberieme panvicu von a teplotu v rúre zvýšime na 200 stupňov.
- Stuhnuté cesto vyberieme z chladničky. Na slabo pomúčenej doske ho vyvaľkáme do tvaru kruhu, približne o veľkosti panvice. Cesto opatrne položíme na jablká v panvici a vidličkou upravíme okraje. Dlaňami ho potom ešte jemne pritlačíme na jablká.
- Panvicu s koláčom vložíme do rozohriatej rúry a koláč pečieme ešte asi 20-25 minút do zlatohneda.
- Po dopečení ho necháme krátko vychladnúť. Nožom uvoľníme okraje koláča, na panvicu položíme servírovací tanier a jedným pohybom obrátime panvicu tak, aby sa koláč preklopil na tanier.
- Obrátený jablkový koláč Tarte Tatin servírujeme napríklad s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo so šľahačkou.