tekvicový koláč

Tekvicový koláč s polevou z čerstvého syra

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 350 g tekvicového pyré – ideálne z maslovej tekvice alebo z Hokaido tekvice
  • 200 g hladkej múky
  • 150 g mletých mandlí alebo iných orechov
  • 6 vajec
  • 200 g hnedého kryštálového cukru
  • štipka soli
  • kôra a šťava z polovice citróna
  • 2 ČL perníkového korenia (môžete si vyrobiť aj sami zmiešaním 2 dielov mletej škorice, 1 dielu mletých klinčekov a pol dielu mletého anízu)

Na polevu:

  •  1 balenie čerstvého syra (napríklad Philadelphia)
  • asi 100 g práškového cukru (podľa toho ako máte radi sladké)
  • 100 ml šľahačky
  • za hrsť nasekaných a opražených lieskovcov

Billa

Ingrediencie

Na cesto:

  • 350 g tekvicového pyré – ideálne z maslovej tekvice alebo z Hokaido tekvice
  • 200 g hladkej múky
  • 150 g mletých mandlí alebo iných orechov
  • 6 vajec
  • 200 g hnedého kryštálového cukru
  • štipka soli
  • kôra a šťava z polovice citróna
  • 2 ČL perníkového korenia (môžete si vyrobiť aj sami zmiešaním 2 dielov mletej škorice, 1 dielu mletých klinčekov a pol dielu mletého anízu)

Na polevu:

  •  1 balenie čerstvého syra (napríklad Philadelphia)
  • asi 100 g práškového cukru (podľa toho ako máte radi sladké)
  • 100 ml šľahačky
  • za hrsť nasekaných a opražených lieskovcov

Billa

Tekvicový koláč s polovou zo syra je dôkazom toho, že koláče zo zeleniny majú svoje čaro. Väčšinou sú super šťavnaté, vláčne, zaujímavé a zdravšie. Tento tekvicový koláč navyše nádherne vonia, lebo sa v ňom miešajú voňavé jesenné korenia, ako škorica, klinček aníz a podobne.

Chutný tekvicový koláč s polevou na jeseň musí byť

Zjemnený jednoduchou polevou z čerstvého syra a šľahačky a dozdobený opraženýmk nasekanými lieskovcami sa stáva táto dobrota hitom sladkej jesene.

Postup
  1. Tekvicu rozrežeme na polovicu a pečieme pri 200 stupňoch aspoň hodinu, kým dužina nezmäkne, potom ju zbavíme šupky a zmixujeme ponorným mixérom.
  2. Žĺtky vymiešame s cukrom do penista, pridáme štipku soli, korenie, kôru a šťavu z citróna a premiešame.Ďalej pridáme mleté mandle a dôkladne premiešame.
  3. Múku preosejeme na túto mandľovú zmes a zamiešame.
  4. Napokon zľahka vmiešame do tuha vyšľahané bielky.
  5. Nalejeme do okrúhlej koláčovej alebo tortovej formy a pečieme asi 50-55 minút na 180 stupňoch.
  6. Po dopečení necháme úplne vychladnúť.
  7. Pred podávaním potrieme polevou, na ktorú vymiešame čerstvý syr s cukrom a potom zľahka vmiešame vyšľahanú šľahačku.
  8. Bohato posypeme opraženými lieskovcami a môžeme jesť.

Náš tekvicový koláč sme piekli vo forme s priemerom 25 cm. Ak budete piecť koláč v menšej forme, bude vyšší a pomerne tomu bude treba prispôsobiť dĺžku pečenia.

Koláčik bez polevy sa dá aj zmraziť v uzavretej nádobe na mesiac.