Čo na obed - rýchly obed

Čo na obed či večeru v horúcich dňoch

 | 

93

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Všetky suroviny hľadajte v letáku Billa

Ingrediencie

Všetky suroviny hľadajte v letáku Billa

Prázdninové letné počasie mení aj naše stravovacie návyky a chúťky. Mnohí uprednostníme rýchly obed, či večeru na studeno, pred klasikou vo forme teplej polievky a sýteho druhého chodu, čo sa hodí viac do chladných dní. Prípravu sviežich šalátov a studených večerí uprednostnia pred saunovým zážitkom pri sporáku aj gazdinky. Nemajte pre to výčitky. Je to prirodzené a zdravé aj pre ľudské telo.

V lete chladíme, v zime zohrievame. Dom, byt, auto aj naše telo. V lete potrebuje organizmus chladiť, čo sa deje práve zvýšeným príjmom ovocia a zeleniny, pretože majú veľký podiel vody. Rôzne alternatívne prístupy nás nabádajú k rešpektovaniu ročného obdobia a sezóny. Ale, ruku na srdce, vedeli to už i naše staré mamy.

V lete sú nám chute a vône zeleniny a ovocia k dispozícii okamžite ako ich odtrhneme. Vo vhodných kombináciách perfektne uspokoja aj najväčších gurmánov. V zime naopak potrebujeme oheň či teplo sporáka, aby pre nás zelenina uvoľnila svoju arómu a zintenzívnila vôňu a farbu. Rešpektujme to a budeme prekvapený aj účinkom na naše telo a zdravie 🙂 Tu je niekoľko tipov na klasické i menej známe studené jedlá.

Super letné potraviny ako melón, uhorka, cukina a pod. majú rovnako ako ľudské telo vysoký podiel vody. Preto dominujú v osviežujúcich zeleninových a ovocných šalátoch. Spolu s kvalitným olivovým olejom a citrónovou šťavou tak vyrobíte gurmánsky rýchly obed, či večeru bez toho, aby ste sa zapotili vy, či vaši stravníci.

Čo na obed na rýchly obed – klasické šaláty

  • Chladené uhorkové Tzatziky s bielym jogurtom

Uhorky nemusíme ani šúpať, iba ich poriadne umyjeme a nastrúhame. Pridáme obľúbený biely jogurt, olivový olej, soľ a trošku mladého cesnaku a čierneho korenia.  Podávame s hriankami a prípadne olivami na miske.

  • Paradajkový šalát s mladou cibuľkou a balzamikom

Cherry paradajky umyjeme a prepolíme. Pridáme mladú cibuľku nakrájanú na kolieska, olivový olej, balzamikový ocot a soľ. Vychladíme a podávame k studenému cestovinovému šalátu s olivami, či inou letnou zeleninou.

  • Grécky šalát

Uhorky a paradajky nasekáme na väčšie kúsky. Pridáme na kocky nakrájaný biely slaný syr balkánskeho typu. Premiešame s olivovým olejom a soľou. Prípadne pridáme i mladú cibuľku a olivy.

Panzanella
Talianska panzanella – farebný šalát prebúdzajúci zmysly
cestovinový šalát so špargľou, bryndzou a avokádom
3x studený cestovinový šalát
sosovicovy salat s kuratom 1_1
Šalát s kuracím mäsom, avokádom a šošovicou

 

 

 

 

 

 

Tipy na rýchlu večeru – vyskúšajte nové nátierky

  • Nátierka z Lučiny / Ricotty s nakladanými paradajkami

Lučinu alebo Ricottu premiešame s sušenými paradajkami nakrájanými na jemno a pridáme pár kvapiek olivového oleja a soľ. Natierame na tousty, alebo hrianky z celozrnného chleba.

  • Strúhaný karfiol s kyslou smotanou a cibuľkou

Surový karfiol nastrúhame na jemno a premiešame s cibuľkou, kyslou smotanou, soľou a čiernym korením. Môžeme pridať I trochu strúhanej mrkvy. Budete prekvapený touto chutnou kombináciou, ktorá pripomína “ obľúbenú slovenskú tresku”.

  • Arménska nátierka z Lučiny s mladým cesnakom

Mrkvu nastrúhame na jemno a pridáme kyslú smotanu, Lučinu, soľ a mladý cesnak. Podávame s hriankami.

  • Hrášková nátierka s bielym syrom

Vylúpeme väčšiu hrsť mladého hrášku, pridáme hrsť špenátových, rukolových alebo mladých žihľavových lístkov a rozmixujeme tyčovým mixérom s troškou olivového oleja, soli a čerstvého čierneho korenia. Nátierka má jemnú chuť a krásnu svetlú “pistáciovú” farbu.

  • Rybacia nátierka s kyslou smotanou a mladou cibuľkou

Obľúbené rybičky z konzervy roztlačíme vidličkou s kyslou smotanou, bielym jogurtom alebo syrom typu Lučina. Pridáme cibuľku a podávame s pečivom.

  • Nátierka z bieleho syra s pažítkou a / alebo inými bylinkami

Biely mäkký syr typu Lučina, alebo iný obľúbený vymiešame v miske s veľkým trsom pažítky nasekanej na malé kúsky. Bylinky môžeme používať rôzne. Osviežujúco chutia i mätové lístky.

  • Nátierka z bryndze so špenátovými lístkami či rukolou

Bryndzu vymiešame s na jemno nasekaným mladým špenátom a lyžičkou bieleho jogurtu.

Čo na obed bryndzová nátierka
Bryndzová nátierka 3x inak
Čo na obed
2x zdravá nátierka
Čo na obed
Cuketová nátierka – cuketový “tatarák”

 

 

 

 

 

 

Super chladivé uhorkovo/melónové smoothie s mätou a ľadom

Uhorku a veľký kus červeného melónu rozmixujeme s mätou. Táto kombinácia je naozaj super. Voda obsiahnutá v uhorke a melóne s ich prirodzenou letnou arómou osvieži každého. Musí byť však podávané s ľadom.

smoothie
Čučoriedkové smoothie pre krásnu pleť
jahodové smoothies
Roztoč mixér s ovocnými smoothies
smoothies
Smoothies – aktívna sila prírodnej stravy
smoothie
3x ovocno-zeleninové smoothie

 

 

 

 

 

 

 

Foto: receptykulinarium.sk, dreamstime.com