Tom Kha Gai kuracia kokosová polievka

 | 

25

 receptov

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na 4 porcie:

  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 2 ks citrónovej trávy
  • 1 ks galangal
  • 2 menšie šalotky
  • 1 čajovú lyžičku hnedého cukru
  • 1 čajovú lyžičku rybacej omáčky
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 stredne veľkú paradajku
  • hrsť húb shimeji
  • 2 stredne veľké kuracie prsia (hľadajte v letáku Billa)
  • 3 kafirové listy
  • 2 chilli papričky
  • 2 zelené cibuľky
  • hrsť koriandra
  • šťava zo ¼ limetky

 

Ingrediencie

Na 4 porcie:

  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 2 ks citrónovej trávy
  • 1 ks galangal
  • 2 menšie šalotky
  • 1 čajovú lyžičku hnedého cukru
  • 1 čajovú lyžičku rybacej omáčky
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 stredne veľkú paradajku
  • hrsť húb shimeji
  • 2 stredne veľké kuracie prsia (hľadajte v letáku Billa)
  • 3 kafirové listy
  • 2 chilli papričky
  • 2 zelené cibuľky
  • hrsť koriandra
  • šťava zo ¼ limetky

 

Tom Kha Gai je kuracia polievka s kokosovým mliekom – tradičný thajský recept. Ak milujete ázijskú a thajskú kuchyňu tak ako my, zabudnite na rýchle fast foodové občerstvenie a pripravte si fantastickú Tom Kha polievku u vás doma. Jej chuť vás príjemne prekvapí. Vďaka nej prinesiete do svojej kuchyne zaujímavé nové chute.

Tom Kha Gai – thajská kokosová polievka, ako ju milujeme

 

  1. Do hrnca nalejte kurací vývar, pridajte v mažiari podrvenú citrónovú trávu, galangal a na veľké kusy nakrájané šalotky.
  2. Vývar priveďte k varu a postupne pridávajte: hnedý cukor, rybaciu omáčku, kokosové mlieko, na mesiačiky nakrájanú paradajku, shimeji (alebo iné huby), na pásiky nakrájané kuracie prsia, kafirové listy a rozdrvené chilli papričky.
  3. Dochuťte soľou, čiernym korením a zamiešajte.
  4. Polievku Tom Kha Gai varte na miernom ohni približne 30 minút. Z uvarenej polievky vyberte koreň galangal, kusy citrónovej trávy a kafirové listy. Pridajte na drobno nasekané zelené cibuľky a polievku odstavte. Pridajte koriander, šťavu z limetky a podávajte.
  5. Ázijská kuchyňa je plná vôní a chutí, ktoré sa v tej európskej vôbec neobjavujú. Pravdou je, že táto kuchyňa v posledných rokoch aj v rámci strednej Európy získava na ohromnej popularite. Ázijské bistrá rastú a my máme možnosť zakúsiť tradičné chute krajín ázijského kontinentu. Na našom blogu nájdete recepty na: gyoza, maki sushi. A aj v našej knihe Coolinári v kuchyni sme pripravili polievku na ázijsky spôsob. Ázijskú kuchyňu máme veľmi radi. Preto si rozširujeme naše obzory a skúšame stále nové a nové recepty.
  6. Tento raz sme sa vydali do Thajska a pripravili Tom Kha Gai, čo v preklade znamená Thajská kokosová kuracia polievka. Ak máte radi ázijské chute, túto polievku budete milovať. Je výnimočná svojimi rozmanitými a tak neobyčajnými chuťami. Je zároveň krémová, sladká, slaná, pikantná i kyslá. Už po prvom súste zacítite v ústach ohromný výbuch všetkých týchto chutí. Zamilovali sme sa do nej a aj preto sa s vami podelíme o náš jednoduchý recept na ňu.
  7. Tom kha gai zvyčajne obsahuje kokosové mlieko, kuracie mäso, kafirové listy, citrónovú trávu, thajské chilli, rybaciu omáčku, limetkovú šťavu, huby, koriander a v neposlednom rade galangal. Čo sa ingrediencií týka, zoženiete ich bez väčších problémov. Pamätajte! Najdôležitejšie pri príprave thajskej kokosovej kuracej polievky je nenahrádzať žiadnu z vyššie zmienených surovín. Neoľutujete. Najmä galangal, čo je koreň rastliny z čeľade ďumbierovitých. Niekedy sa zvykne nahrádzať zázvorom.
  8. Zohnať čerstvé kafirové listy na Slovensku môže byť väčšia námaha, ale mrazené ich zoženiete bez akýchkoľvek problémov. Polievke dodajú neuveriteľnú vôňu. Do polievky tom kha gai rozhodne patria aj huby. My sme použili huby shimeji pre ich typickú vôňu, ale vy môžete použiť akékoľvek huby (hlivu, shitake, šampiňóny).
  9. Okrem základných ingrediencií sa do tom kha gai pridáva ľubovoľná zelenina. My sme stiahli po paradajkách, pre ich sladkú chuť.