Vyskúšajte turecké pošírovené vajíčka v bylinkovej majonéze. Atraktívna a trochu exotická verzia klasických pošírovaných vajec v holandskej omáčke si vás získa. Kombinácia s cesnakovým studeným jogurtom je ideálna na letné víkendové raňajky alebo brunch.
Poznáte turecké pošírovené vajíčka v bylinkovej majonéze
- Jogurt vyberieme aspoň 30 minút pred prípravou z chladničky. Potom ho premiešame s pretlačeným cesnakom a osolíme. Maslo s olejom roztopíme v malej panvici. Keď zavonia, pridáme čili vločky a pár sekúnd spolu prehrievame. Odstavíme a prisypeme mletú červenú papriku.
- 2 vajíčka na osobu rozklepneme opatrne do menšej misky, tak aby zostali žĺtky neporušené. V menšom hrnci necháme zovrieť vodu, potom plameň štíšime a lyžicou vytvoríme vír. Doň potom opatrne preklopíme vajíčka. Varíme na slabom plameni 3 minúty. Vyberáme ich dierovanou lyžicou. Pokračujeme s ďalšími vajíčkami.
- Ochutený jogurt rozdelíme na taniere, urobíme akési hniezdo. Vajíčka položíme do stredu, prelejeme čili maslom a na záver posypeme mletým čiernym korením a lístkami kôpru.
- Podávame s opečenými hriankami či chrumkavou bagetou.
- Turecké pošírované vajíčka sú originálna turecká receptúra. Volajú sa “Çılbır“ a je to zaujímavá kombinácia cesnakového jogurtu, vajec a čili korenia, ktorá vás dostane. Ideálne jedlo na víkendové raňajky alebo brunch. Na prípravu použite najlepšie a najčerstvejšie vajíčka aké zoženiete, najlepšie v voľného chovu. Ochutené čili maslo je typické pre tureckú kuchyňu a všetko turecké varenie. Používa sa na ochutenie jogurtu k cestovinám, k mäsu, či do polievok. Ak vám zachutí, pripravte si ho do zásoby aj vy.
- Ak ste milovníkmi vajíčok a dlhých raňajkových rituálov vyskúšajte recept na Francúzske slané palacinky. Je to jednoduchý, ale nesmierne efektný recept. Deťom môžete pripraviť sladkú verziu a mužovi takéto delikátne slané palacinky 🙂 Slané palacinky sú jednoduché, efektné a chutné, v lete sa k ním veľmi hodia čerstvé bylinky, ako pažítka, alebo bazalka.