tvarohovy kolac

Tvarohový koláč s rumom a jahodami

 | 

257

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Suroviny:

6 vajec

2 balíčky vanilkového cukru

160 g krupicového cukru

200 g polohrubej múky

4 lyžice rastlinného oleja

400 g čerstvých jahôd

½ hrnčeka cukru

rum

vanilka

Na tvarohový krém:

400 ml smotany na šľahanie

¾ hrnčeka práškového cukru

250 g tvarohu jemného

Ingrediencie

Suroviny:

6 vajec

2 balíčky vanilkového cukru

160 g krupicového cukru

200 g polohrubej múky

4 lyžice rastlinného oleja

400 g čerstvých jahôd

½ hrnčeka cukru

rum

vanilka

Na tvarohový krém:

400 ml smotany na šľahanie

¾ hrnčeka práškového cukru

250 g tvarohu jemného

Máte chuť na sladké? Poznáte “opitý koláč”? S tvarohom a jahodami bude perfektne svieži. Nebojte, rumu len toľko, aby voňal. Môžete ho úplne vynechať a nahradiť rumovou esenciou. V každom prípade je to vláčny, rumom a jahodami prevoňaný dezert. Tvarohový koláč s rumom a jahodami si najviac vychutnáte s dobrou kávou.

Tento tvarohový koláč s rumom a jahodami rozvonia vašu kuchyňu ako pralinka

 

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
  2. Väčšiu formu na pečenie vymastíme olejom a vysypeme hrubou múkou.
  3. Pripravíme si vajcia, aby mali pred použitím izbovú teplotu a rozdelíme ich na žĺtky a bielky.
  4. Bielka vyšľaháme s krupicovými cukrom. Vzniknutý tuhý sneh odložíme nabok.
  5. Vyšľaháme žĺtky s vanilkovým cukrom. Obidve hmoty potom opatrne miešaním spojíme a zľahka primiešame múku a olej. Cesto potom nalejeme do vysypanej formy na pečieme a pečieme vo vyhriatej rúre 30 až 40 minút dozlatista.
  6. Medzitým si pripravíme „opité“ jahody, prevarením umytých a nakrájaných jahôd s ½ hrnčekom cukru. Varíme len niekoľko minút, jahody rýchlo nadobudnú riedku konzistenciu. Nakoniec ich odstavíme a pridáme trochu vanilky a rumu. Necháme vychladnúť.
  7. Upečený piškót po vybratí z rúry najskôr tiež necháme chvíľu vychladnúť a potom doň pomocou rukoväte varešky napicháme diery, rovnako ako na fotke v postupe. Po celej ploche potom nalejeme jahodovou zmes a rozotrieme.
  8. Pomocou šľahača ušľaháme zo smotany, práškového cukru a tvarohu poslednú vrstvu. Tú tiež rovnomerne rozotrieme na vrch dezertu. Nakoniec na vrch poukladáme čerstvé jahody.
  9. Tip: Najlepšie chutí studený z chladničky. Dobrú chuť!