tvarohový koláč

Tvarohový koláč s višnami

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

75

 min

Čas varenia: 

55

 min

Ingrediencie

Na plech o rozmere 35×40 cm:

  • 450 g polohrubej múky (časť môžete nahradiť špaldovou, celozrnou a pod. )
  • 200-220 g studeného masla (podľa typu použitej múky)
  • 100 g cukru + ½ balíčka vanilkového cukru
  • 1 lyžička kypriaceho prášku

Náplň:

  • 2 x 250 g krémového tvarohu
  • 2 veľké vajíčka
  • 90 g cukru
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • kôra z citróna (nemusí byť)
  • hrsť jemných ovsených vločiek
  • mrazené višne asi 500 g (alebo iné drobné ovocie, v sezóne čerstvé)
  • + maslo a múka na vysypanie plechu

 

 

 

Ingrediencie

Na plech o rozmere 35×40 cm:

  • 450 g polohrubej múky (časť môžete nahradiť špaldovou, celozrnou a pod. )
  • 200-220 g studeného masla (podľa typu použitej múky)
  • 100 g cukru + ½ balíčka vanilkového cukru
  • 1 lyžička kypriaceho prášku

Náplň:

  • 2 x 250 g krémového tvarohu
  • 2 veľké vajíčka
  • 90 g cukru
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • kôra z citróna (nemusí byť)
  • hrsť jemných ovsených vločiek
  • mrazené višne asi 500 g (alebo iné drobné ovocie, v sezóne čerstvé)
  • + maslo a múka na vysypanie plechu

 

 

 

Tvarohový koláč s višňami a ovsenými vločkami je jednoduchý a rýchly, chutný a tiež ho môžeme zaradiť medzi zdravé koláče. Tento tvarohový koláč je správna cesta, ako si vybudovať udržateľný a zdravý jedálniček.

Ak sa pohráte so zložením múky, môžete ho servírovať aj na raňajky namiesto ovsenej kaše. Ideálne spojenie ovsených vločiek, ovocia aj tvarohu.

Tvarohový koláč s višňami a ovsenými vločkami na raňajky

 

  1. V miske zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok, vanilkový cukor a maslo na mrveničku. Plech vymastíme maslom a vysypeme múkou. Na dno nasypeme väčšiu časť pripravenej mrveničky.
  2. Prešľaháme tvaroh, vajíčka, cukor, vanilku a strúhanú citrónovú kôru do hladkého krému.
  3. Ten nalejeme na vrstvu mrveničky a poukladáme ovocie a zalejeme krémom. Môžete postupovať aj naopak. Najskôr ovocie, potom zaliať krémom. Zasypeme zvyškom mrveničky, do ktorej zamiešame ovsené vločky  a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C približne na 50-55 minút do zlata.
  4. Koláč necháme úplne vychladnúť. Môžeme ho dať na chvíľu aj do chladu-bude sa lepšie krájať.

Okrem rolády sa z piškótového cesta dajú robiť korpusy na ovocné koláče alebo torty – tie podľa ľubovôle naplníme napríklad šľahačkovo-mascarpone plnkou, obložíme čerstvým ovocím a luxusná dobrota je hotová. Tu viac o jednotlivých druhoch cesta.